Читај ми!

Пушков: САД дестабилизује односе на Пацифику

Председавајући Одбора за спољне послове руске Думе Алексеј Пушков сматра да су америчке активности у азијско-пацифичком региону главни дестабилизујући фактор у том делу света.

Пушков је ту изјаву дао након што су САД позвале Вијетнам да забрани руским војним авионима узимање горива код кључне вијетнамске базе "Кам Ран", уз образложење да то може подићи напетост у азијско-пацифичком региону, преноси Танјуг.

"Уколико говоримо о претњама по регионалну безбедност, јасно је да су главни дестабилизирајући фактор на Пацифику саме САД", истиче Пушков.

Додаје да у том региону Вашингтон има "значајно војно присуство" јер се само у Јапану налази 100.000 америчких војника.

"САД редовно изводе посматрачке летове у близини кинеске границе", каже Пушков и додаје да је циљ недавног америчко-кинеског споразума био да се избегне војни конфликт у региону.

Према његовим речима, тај споразум је "потпуно парадоксалан" јер није јасно по ком основу САД изводе војне активности у близини кинеске обале, упозоривши да то "може довести до војног суочавања".

Представници САД-а су рекли да је Русија у последњих неколико месеци појачала своје ваздушне патроле изнад Јапана и Јужне Кореје, све до калифорнијске обале и америчке територије Гуам.

Мада америчка страна истиче да САД поштују вијетнамско право на споразуме са другим земљама, ипак је позвала представнике Вијетнама да осигурају да Русија неће користити свој приступ "да обављају послове који би могли подићи тензије у региону."

Вијетнам је, како се наводи, желео ближе односе са САД, да би се супротставио Кини, са којом има територијалних спорова у Јужном кинеском мору.

Лука у заливу Кам Ран служила је као главна база совјетске морнарице, после Вијетнамског рата, а Русија је своје присуство задржала све до 2002. године. Тада је Вијетнам надоградио базу, нудећи је као место за одржавање страних бродова и подморница.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару