Читај ми!

Украјина, нови окршај код Маријупоља

Нови сукоби на истоку Украјине, упркос примирју. У синоћним борбама украјинских снага и проруских побуњеника погинуо један војник.

"Један војник је погинуо, а четворица су рањена", рекао је портпарол украјинске војске Владислав Селезњев, преноси Бета.

Како је саопштила војска, украјинске снаге су ноћас биле на мети проруских побуњеника недалеко од разрушеног аеродрома код Доњецка и у селима код стратешке луке Маријупољ на Азовском мору, саопштила је војска.

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је јуче да су војска те земље и сепаратисти повукли већи део своје артиљерије с линије фронта, у складу с договором о примирју.

Додао је да ипак и даље има тешке артиљерије на аеродрому код Доњецка, над којим контролу имају побуњеници.

Најновије примирје на истоку Украјине ступило је снагу 15. фебруара.

Према подацима Уједињених нација, у сукобу у источној Украјини, који је почео пре скоро једанаест месеци, погинуло је више од 6.000 људи.

НАТО: Русија наставља да дотура оружје устаницима

У међувремену, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Русија и даље опрема и обучава проруске снаге на истоку Украјине и позвао званичну Москву да поштује прекид ватре тиме што ће се потпуно повући из украјинског конфликта.

Према његовим речима, руско присуство и снажна подршка проруским снагама на истоку Украјине и даље су видљиви.

"Уочљива је испорука опреме, људства и њихова обука, тако да можемо да кажемо да се Руси и даље налазе на истоку Украјине", тврди Столтенберг.

"Ми зато позивамо Русију да повуче све своје снаге са истока Украјине и да поштује споразум из Минска", рекао је Столтенберг, говорећи о мировном споразуму који су у белоруској престоници 12. фебруара склопиле украјинске и проруске снаге.

Столтенберг је затражио да ОЕБС-у буде омогућен пун приступ истоку Украјине, како би потврдио повлачење тешког наоружања.

"Видели смо некакво повлачење (наоружања), али није јасно која је његова дестинација. Важно је да ово повлачење тешког наоружања може да буде верификовано", рекао је Столтенберг.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару