Читај ми!

Украјина, проруске снаге повукле тешко наоружање

Проруски активисти на истоку Украјине кажу да су окончали повлачење тешког наоружања у складу са споразумом из Минска од прошлог месеца. Позивају Кијев да учини исто. У Доњецк стигао конвој руске помоћи рударима.

Један од лидера проруских снага Едуард Басурин рекао је да је данас последњи дан повлачења наоружања, преноси Танјуг.

Новинарима у граду Снижње су и приказани ракетни бацачи 120 милиметара, који су повучени са линије фронта, пренео је АФП.

"У потпуности смо повукли тешко наоружање од линије разграничења", рекао је лидер "Доњецке Народне Републике" Александар Захарченко за новинску агенцију Дан.

"Украјина то још није учинила", рекао је Захарченко, оптужујући владине снаге да нису испуниле своју обавезу да уклоне наоружање.

Како наводи АП, шест међународних посматрача присуствовало је повлачењу.

Организација за европску безбедност и сарадњу саопштила је претходно да посматра с опрезним оптимизмом повлачење тешког наоружања са фронта у источној Украјини.

Заменик шефа посматрачке мисије Александер Хуг оценио је актуелну ситуацију као "обећавајући сигнал".

Чланице трилатералне Контакт групе за решавање кризе у Украјини потписале су 12. фебруара пакет мера за примену ранијих споразума из Минска.

Према првој тачки тог документа, постављен је услов за хитан и свеобухватан прекид ватре, који је ступио на снагу 15. фебруара у поноћ по кијевском времену.

Друга тачка предвиђа повлачење тешког наоружања обе стране на локације на подједнаком растојању од линије раздвајања.

Циљ је створити безбедносну зону најмање 50 километара ширине за артиљеријске системе калибра 100 милиметара и више, зону безбедности од 70 километара ширине за вишеструке ракетне бацаче и зону од 140 километара ширине за вишеструке ракетне бацаче "торнадо-с", "ураган" и "смерч" и тактичке ракетне системе "точка-у".

Стигао конвој руске помоћи рударима

Руски конвој са хуманитарном помоћи који чине 20 возила са преко 200 тона хуманитарне помоћи у храни и лековима, стигао је у Доњецк, рекао је портпарол руског Министарства за ванредне ситуације.

Министарство је организовало хуманитарни конвој за помоћ породицама рудара који су погинули у експлозији рудника "Засјадко" и помоћи за становнике "Доњецке Народне Републике", наводи Танјуг.

Конвој од преко 200 тона хуманитарне помоћи садржи прехрамбене намирнице и лекове, пренео је Тас.

Ово је ванредни конвој који је хитно упућен на основу наредбе руског председника да би се упутила помоћ породицама настрадалих и повређених рудара, навео је портпарол руског Минситарства за ванредне ситуације.

Он је рекао да је конвој организован у року од једног дана и да је део помоћи упућен ваздушним путем региону Ростова.

Руско Министарство је такође раније упутило у Украјину тим специјалиста за пружање помоћи породицама погинулих и повређених рудара.

У експлозији у руднику угља "Засјадко" која се догодила у среду погинула су 33 рудара, а 15 је повређено.

У тренутку несреће у руднику је било 230 људи, од којих је око 200 спасено. Управа рудника је саопштила да је највероватнији узрок експлозије истицање гаса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару