Читај ми!

Бан забринут због урушавања мира на Блиском истоку

Генерални скеретар УН Бан Ки Мун изразио је забринутост због одлуке палестинских лидера на Западној обали да прекину безбедносну сарадњу с Израелом, и позвао међународну заједницу да допринесе споразуму о миру на Блиском истоку.

Централни палестински савет саопштио је у четвртак да је одлука донета јер је Израел прекршио билатералне споразуме, укључујући обуставу трансфера прихода од пореза који убира у име Палестинаца, преноси Танјуг.

Окончање договора о безбедносној сарадњи могло би да има тренутан утицај на безбедност у градовима Западне обале, посебно у Хеброну, Наблусу и Џенину, где су честе антиизраелске демонстрације.

Договор о безбедносној сарадњи потписан је још деведесетих година.

За сада је нејасно да ли ће одлука савета одмах ступити на снагу, наводи Ројтерс.

Један израелски безбедносни званичник рекао је у четвртак да нема измена у безбедносној сарадњи.

"Бан апелује на обе стране да се максимално уздрже и да окончају акције које нису од помоћи," рекао је Банов портпарол.

Портпарол додаје да генерални секретар понавља свој позив Израелу да обнови трансфер прихода од пореза који легално припадају Палестинској управи.

Израел је замрзнуо 127 милиона долара месечних палестинских прихода од пореза, у знак протеста због одлуке палестинског председника Махмуда Абаса да поднесе захтев за учлањење Међународном кривичном суду, коме би могао да тужи Израел за ратне злочине.

Тај новац покрива две трећине палестинског буџета и користи се за исплате зарада десетина хиљада запослених у јавном сектору.

Односи Израела и Палестинаца погоршани су од пропасти мировних споразума у априлу прошле године. Бан је упозорио да би у одсуству преговора ситуација могла још да се погорша.

"Генерални секретар хитно позива међународну заједницу, укључујући Савет безбедности, да покаже лидерство и створи услове за преговоре о коначном мировном споразуму", додаје Банов портпарол.

На основу споразума о сарадњи палестинским безбедносним снагама је потребна дозвола Израела да пошаљу патроле у неке делове Западне обале да одрже закон и ред.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару