Читај ми!

Турска, суђење које узнемирава свет

Суђење 16-годишњем ученику оптуженом за увреду турског председника, које је требало да почне у Анадолији, одложено је за почетак априла. Дечаков адвокат тражио је изузеће судија. Случај изазива велику пажњу светске јавности и бројне критике из Европе и Америке.

Има ли демократска Турска монарха, питају се ових дана светски медији, пратећи случај малолетног ученика који је ухапшен после скупа у граду Конија на којем је председника Тајипа Ердогана назвао "крадљивцем илегалне палате".

Младић је алудирао на велелепно здање Ак сарај од 1.150 соба, које је председник отворио у октобру. Иако је изјавио да му намера није била да вређа председника, прети му вишегодишња затворска казна.

"Желимо слободну Турску и слободан живот. Желим да ме ослободе оптужнице и сигуран сам да је такав став и јавности", каже оптужени малолетник.

Конија је, иначе, снажно упориште Ердоганове Партије правде и развоја. Младић је у говору бранио и принципе секуларизма творца савремене турске републике Кемала Ататурка. Спорни закон о забрани вређања председника стар је више деценија, али се пре Ердогана примењивао много блаже.

Адвокат оптуженог Барис Испир истиче да је полиција увек присутна на протестним скуповима у Конији и да све снима. "Извлаче реченице и обавештавају тужиоца о ономе што сматрају кривичним делом. Наводна жртва у овом случају, председник, није уложио жалбу", наводи Испир.

Премијер Ахмет Давутоглу бранио је тада хапшење уз образложење да се институција председника мора поштовати. Опозиција сматра да је реч о константном гушењу слободе изражавања.

Због наводног вређања председника, на мети закона је и бивша мис Турске, Мерве Бујуксарач. Њој ће се судити пошто је на свој Инстаграм профил поставила песму која садржи сатиричну обраду стихова турске химне и алудира на корупцијски скандал у који је умешана Ердоганова породица.

"У демократским земљама то што се мени дешава не би било нормално. Мислим да би политичари требало да буду отворени за критике. Турска се данас удаљује од демократије", сматра Мерве Бујуксарач.

Многи се с тим ставом неће сложити. Ове недеље, наиме, суд је наложио турском председнику да плати 4.000 долара одштете због вређања уметника чију је џиновску скулптуру, која промовише помирење Турске и Јерменије – назвао наказом. Убрзо после председникове критике, скулптура је размонтирана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару