Читај ми!

Амерички генерал: Путин жели да уништи НАТО

Амерички војни заповедник у Европи, генерал Бен Хоџс, сматра да руски председник Владимир Путин жели да уништи НАТО.

Хоџс наовди да је сигуран да Путин жели да уништи НАТО, преноси Танјуг. "Не нападајући нас, него цепајући нас", додаје Хоџс.

Амерички генерал говорио је у прилог војним односима са Великом Британијом, услед забринутости да би могли бити ослабљени због најављених буџетских резова за одбрану, рекавши да је Британија најстарији савезник САД у НАТО и да ће оживети своју лидерску позицију”.

Помињући Путина, Хоџс је скренуо пажњу да би Русија могла да искористи ону врсту хибридног ратовања – цивилну милицију виђену у источној Украјини, како би тестирала НАТО.

Истиче да би у одсуству отвореног напада Русије, неке земље чланице НАТО-а ипак могле да се позову на члан 5 Вашингтонског споразума, који прецизира да је напад на једну чланицу, напад на цео НАТО.

"Ако би нестало члана 5, нестало би нашег савеза", додаје амерички генерал, који је предложио да НАТО позиционира тенкове у Пољској, Литванији, Летонији, Естонији, Румунији и Бугарској на границе са Русијом.

Поновио је предлог о слању оружја Украјини, којем се европски лидери противе, рекавши да би јој могли послати 1.000 тенкова, али не да би напала Русију, "него да би Путина скупље коштао рат у Украјини".

"Морамо да подигнемо цену за Путина. Он управо сада ужива 85 одсто подршке код куће. Али када (руске) мајке схвате да њихове синове доносе мртве кући, када цена расте, онда ће и подршка Путину да опада", сматра Хоџс.

Оптужио је Москву да у Украјини делује са 12.000 војника.

У Берлину је, истовремено, данас одржан министарски састанак "Нормандијског формата", на којем је договорено продужење мандата мисије ОЕБС која надгледа примирје према споразуму из Минска који је склопљен 12. фебруара.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару