Читај ми!

Запад упозорава Москву: Нове санкције ако се наруши примирје

Нове тензије између Москве и Запада због Украјине. Москва истиче да Вашингтон прети новим санкцијама иако се прекид ватре на истоку Украјине спроводи. И немачка канцеларка упозорава да ће ЕУ пооштрити санкције Русији уколико споразум из Минска буде нарушен.

Администрација америчког председника Барака Обаме поново је запретила Русији најављујући продужење старих и могућност увођења нових санкција, упозорава портпарол руског министарства иностраних послова Александар Лукашевич.

Александар Лукашевич додаје да се прекид ватре договрен у Минску 12. фебруара спорводи, али Обамина администрација, како каже, прети продужавањем раније изречених санкција, преноси Танјуг.

Наглашава да су најављене нове санкције - како против Русије, тако и против самозваних република Доњецка и Луганска.

Коментатори су приметили "изузетну чињеницу" да, чим се појаве знаци мирног решења тешке украјинске кризе, Вашингтон, који је имао "умешане прсте у прошлогодишњем пучу у Кијеву", почиње да погоршава ситуацију, јавља руска агениција Тас.

"Шта је то ако не покушај да се уништи слаба назнака поверења између њих (проруских) и украјинских власти, да се поткопа или чак избаци из колосека мировни процес", оцењује Лукашевич.

Лукашевич сматра да се мировни процес нарушава и обећањем САД-а о масовном снадбевању Украјине америчким оружјем.

"Стварно бисмо ценили ако би САД коначно почеле да размишљају о последицама својих одлука и поступака. Штавише, никакве санкције неће променити руску принципијалну позицију", истиче  Лукашевич.

У међувремену је немачка канцеларка Ангела Меркел истакла да ће ЕУ пооштрити санкције Русији уколико мировни споразум из Минска не буде спроведен.

"Ако споразум пропадне, земље чланице (ЕУ) су спремне да уведу нове санкције”, рекла је Меркелова новинарима након сусрета са колегијумом Европске комисије у Бриселу, наводећи да је о томе путем видео-линка јуче разговарала и са америчким председником Бараком Обамом.

Немачка канцеларка је рекла и да је током разговора које је водила са функционерима ЕУ и председником ЕК Жан-Клод Јункером било речи о јачању посматрачке мисије Организације за европску безбедност и сарадњу и подстицању реформи у Украјини.

"Украјинским властима се мора дозволити приступ граници са Русијом, јер је то гаранција територијалног интегритета", упозорила је Мерлекова, али и додала да је спремна да настави да разговара са Москвом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару