Читај ми!

Експлозија у руднику у Украјини, најмање 32 погинула

Више од 30 рудара је погинуло, a 14 је повређено у експлозији у највећем руднику угља у Донбасу – Засјатко. Опречне информације о броју рудара који су остали заробљени под земљом.

Владимир Цимбаљенко, челник комитета за технички надзор у рудницима у "Доњецкој Народној Републици", рекао је агенцији Ројтерс да се уклањају отровни гасови из рудника како би спасилачке екипе доспеле до епицентра експлозије, преноси Танјуг.

"Најмање 30 људи је погинуло и спасиоци уклањају отровни гас како би могли да извуку затрпане рударе", рекао је Цимбаљенко.

Председник украјинског парламента Володимир Гројсман рекао је посланицима да су погинула 32 рудара, преноси Бета писање агенције АП.

Британски Би-Би-Си, позивајући се на локалне званичнике, наводи да је неизвесна судбина више од 70 рудара који су остали заробљени испод земље. Раша тудеј, међутим, наводи информације рударског синдиката да је најмање 47 рудара остало под земљом.

Један неименовани званичник рударског синдиката рекао је да је у руднику јутрос пред зору експлодирао метан.

У тренутку експлозије у руднику је било 230 људи, а 198 их је извучено. 15 рудара који имају тешке повреде пребачено је у болницу у Доњецку и неки су у животној опасности, саопштила је провладина управа у региону Доњецка.

Због природно високе концентрације метана, Засјатко, који има шест хоризоната, од којих је најнижи на дубини већој од 1.200 метара, важи за један од најопаснијих рудника на свету.

У седам несрећа у том руднику отвореном 1958. године, од 1999. до 2007. године погинуло је 296 рудара.

Највећа несрећа се догодила у новембру 2007. године, када је у експлозији погинуо 101 рудар. Две недеље касније, још две експлозије су потресле рудник, усмртивши пет особа.

У Доњецку су се целе зиме водиле жестоке борбе проруских побуњеника и украјинске војске, али је званичник рударског синдиката Михаил Војњец рекао за један украјински телевизијски канал да последњих дана није било борби у области рудника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару