Запад запретио Москви ако буде значајне повреде примирја

Барак Обама, Франсоа Оланд и Ангела Меркел обећали су "снажну реакцију" Запада у случају "велике повреде" примирја на побуњеном проруском истоку Украјина и позвали на јачање улоге ОЕБС у надгледању примирја.

Став је договорен у телефонским разговорима у понедељак и уторак француских и америчких председника и немачке канцеларке, као и с британским премијером Дејвидом Камероном, италијанским Матеом Ренцијем и с председником Европског Савета Доналдом Туском, саопштено је прошле ноћи у Паризу, преноси Бета.

Иако Русија није поименце поменута, претња о оштром одговору на кршење примирја је јасно упућена њој, јер Кијев и Запад тврде да она наоружа побуњенике и распоређује регуларне снаге у Украјини, што Москва жестоко негира.

Међутим, изгледа да саопштење Јелисејске палате значи и да у непосредној будућности неће бити нових санкција против Русије.

Шест лидера је затражило и "јачање капацитета Организације за сигурност и сарадњу у Европи" да би се осигурало поштовање прекида ватре и повлачење тешког наоружања с линије фронта, саопштeно је у Паризу.

Раније у уторак, украјински председник је потврдио да су се Берлин, Париз и Москва споразумели о распоређивању посматрача ОЕБС на најкритичнијим местима у зони једанаестомесечног сукоба, током којег је погинуло више од 6.000 људи.

Док изгледа да је, упркос спорадичним сукобима, западњацима лакнуло због релативног мира у источној Украјини последњих неколико дана, председник Порошенко је упозорио на прерани "оптимизам".

"Нити има општег и трајног прекида ватре побуњеника, нити потпуног повлачења њиховог тешког наоружања", рекао је Порошенко у уторак у телефонском разговору с председником Европског савета.

Уз то се амерички генерал Мартин Демпси заложио да САД оружјем снабдеју Украјину у оквиру НАТО-а јер, како је рекао у Одбору Сената америчког Конгреса за оружане смаге, "Путинов крајњи циљ је да разбије НАТО".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару