Читај ми!

Нетанијаху: ИС и Иран раде у истом циљу

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је у Вашингтону да се Иран и Исламска држава надмећу у остваривању истог циља - наметања екстремног ислама.

Бенјамин Нетанијаху је у говору у америчком Конгресу рекао да су Иран и Исламска држава непријатељи, али да, "када је реч о Ирану и Исламској дражви, непријатељ твог непријатеља је твој непријатељ", јавља Бета.

"Немојте се заварати. Ова борба између Ирана и Исламске државе неће претворити Иран у пријатеља Америке. Иран и Исламска државе се надмећу за круну екстремноги ислама", рекао је Нетанијаху.

Израелски премијер, чији је говор у Конгресу на позив републиканца подигао међустранчке тензије у Вашнгтону, изразио је жаљење што је његов говор доживљен као политички.

"То никада није била моја намера. Знам да без обзира с које стране седите, увек стојите уз Израел", рекао је израелски премијер и поздравио истакнуте демократе у Конгресу.

Нетанијаху је рекао да је председник САД Барак Обама, с којим нема добар однос, увек помагао Израелу од када је у Белој кући.

Захвалио је Обами за подршку у Уједињеним нацијама, као и за одбрамбену помоћ, наводећи да су Обама и Конгрес помогли у изградњи израелског одбрамбеног система "Гвоздена купола".

Нетанијаху је, не помињући Обаму, критиковао преговоре америчке владе с Ираном о нуклеарном програму, наводећи да предложени споразум "уопште неће гарантовати" да Иран неће изградити нуклеарно оружје.

"Морамо сви бити заједно у заустављању иранског марша освајања, подјармљивања и терора", рекао је Нетанијаху.

Израелски премијер је навео да уступци дати Ирану значе "огромну нуклеарну инфраструктуру" пошто ниједно нуклеарно постројење неће бити срушено.

Нетанијаху је додао да би Иран могао бити у бољем положају да развије нуклеарну бомбу за деценију, чак и ако пристане на предлог Обаме о десетогодишњем замрзавању садашњег програма.

"Већ годину дана говоре да је боље без договора од лошег договора. Па, ово је лош договор. То је веома лош договор. Боље нам је без њега", истакао је израелски премијер, што је поздрављено бурним аплаузом публике у којој су у већину били републиканци и њихови симпатизери.

Израелски премијер је рекао да ирански режим користи нову технологију да изрази "најстарију мржњу - антисемитизам" и додао да "ирански режим није просто само јеврејски проблем, као што ни нацисти у Немчкој нису били само јеврејски проблем".

"Највећа опасност с којом се свет суочава је брак екстремног ислама с нуклеарним оружјем", рекао је Нетанијаху и додао да се управо то може десити ако се прихвати договор с Ираном.

Нетнијаху је нагласио да ће се израелски народ бранти, чак и ако то буде морао сам да ради, али је на крају говора поручио Конгресу да "Израел и Америка увек буду заједно, чврсто и одучно", што је поздрављено вацијам публике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару