Читај ми!

Француска казнила британског новинара због дрона

Француски суд одредио је британском новинару катарске телевизијске куће “Ал Џазира“ Тристану Редману казну од 1.000 евра због управљања беспилотном летелицом изнад центра Париза и одузео му дрон.

Тридесетчетворогодишњи Тристан Редман ухапшен је крајем прошлог месеца у парку Болоњске шуме на западном ободу Париза заједно са још два новинара, који су у међувремену пуштени на слободу, јавља АФП, а преноси Танјуг.

Редман се изјаснио као крив за управљање дроном изнад престонице, што француски закон забрањује.

Новинари Ал Џазире ухапшени су након што су две ноћи заредом необјашњиви дронови прелетали Париз, мада неименован извор упознат са случајем каже да новинари нису били умешани у раније инциденте.

Најмање пет мистериозних беспилотних летелица уочено је крајем фебруара у близини америчке амбасаде, недалеко од Војног музеја инвалида, Ајфелове куле и неколико важних саобраћајница, саопштила је полиција, која није могла да утврди њихове операторе.

Редман није желео да да коментар након изрицања пресуде, али је његов адвокат рекао да је казна несразмерна и да су новинари само радили свој посао.

Редман је у новембру добио дрон од испоставе Ал Џазире у Лондону и сакупљао је податке о летовима дронова уз помоћ двојице колега, једног Британца и једног Белгијанца, наводи француска агенција.

"Наше особље у Паризу је покушавало да направи видео прилог о домаћим дроновима који су доступни широким масама, а истовремено и да извештава о недавним мистеријама са дроновима у Паризу и широј безбедносној ситуацији у Француској", саопштила је Ал Џазира након што су новинари ухапшени.

Управљање дроновима без лиценце је нелегално у Француској и повлачи максималну казну од једне године затвора и новчану казну у износу од 75.000 евра.

Француски закон забрањује мале цивилне дронове у областима као што су нуклеарна постројења која су заштићена зоном забране летова, у радијусу од два и по километра и на висини од 1.000 метара.

Стручњаци кажу да дронови не представљају претњу у случају пада на објекте, али летови изазивају забринутост код служби безбедности које су у стању приправности после терористичких напада у Паризу прошлог месеца у којима је убијено 17 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару