Избори у Естонији, воде владајући реформисти

У Естонији су одржани парламентарни избори, а према првим непотпуним резултатима, у скупштини је представнике обезбедило шест странака и води владајућа Партија реформи, пренели су електронски медији.

Естонска национална РТВ - ЕРР, наводи да су, осим гласова датих елетронски, избројани гласови са 411 од 547 бирачких места и да воде десни реформисти премијера Тавија Роиваса (35), за које је гласало 30,6 одсто бирача, што би представљало 34 места у парламенту са 101 послаником, преноси Танјуг.

На другом месту је опозициона Центристичка партија, коју подржава рускојезично становништво у тој најсевернијој балтичкој земљи од око 1,3 милиона становника, у којој је приближно четвртина становништва етничких Руса. Та странка освојила је по прелиминарним резултатима 18 одсто гласова и 18 места.

У парламент би требало да уђу и коалициони партнер реформиста, Социјалдемократска партија, која за сада има 16,5 одсто, Савез Отаџбина-Република са 15 одсто, Слободна партија 9,6 и конзервативци са 8,5 одсто гласова, наводи естонска ТВ.

Реформирсти су и у гласању путем интернета од 18. до 25. фебруара остварили најбољи резултат, са подршком 37,5 одсто бирача.

Излазност на изборима у Естонији била је 63,7 одсто. За 101 место у једнодомној скупштини 13. сазива претендовала су 872 кандидата, а на изборима је могло да гласа око 900.000 пунолетних грађана.

Права гласа лишено је 87.800 грађана са "сивим пасошима" - 6,5 одсто житеља Естоније, углавном представника рускојезичног становништва, које нема држављанство и живи у Естонији са сталном дозволом боравка. Ти становници могу да учествују у изборима за локалне органе власти.

Ројтерс је пренео да су друге велике партије најавиле да неће сарађивати са Центристичком партијом, која је 2004. потписала споразум о сарадњи са Јединственом Русијом, а имају већину у скупштини Талина са градоначелником Едгаром Сависаром.

"Сарадња после избора са естонском Центристичком партијом била би врло тешка за било коју од других партија", рекао је естонски премијер из Партије реформи Тави Роивас британској агенцији пре гласања.

Центристи су се у кампањи залагали за подизање минималних плата са 390 евра на 1.000 евра месечно, наводи Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару