Словачком лекару мито услов за лечење

Угледни словачки лекар опште праксе Петр Липтак натоварио је себи на врат полицијску истрагу, кривичну пријаву и лавину огорчених мејлова искреним речима за једну од словачких телевизија које су шокирале Словаке: Ако нема пара да ми да поклон, нема лечења.

"Ја од својих пацијената примам поклоне. Сваке године примим у виду поклона око 5.000 евра. Нас живот тера на то да морамо да примимо било какву помоћ, пре свега финансијску", рекао је за Телевизију Маркиза Петр Липтак.

Лекар је додао да му новац најчешће дају сиромашни пацијенти, али да узима и другачију врсту поклона, а на питање ТВ Маркиза да ли му је непријатно да узима новац од сиротиње, која је то већ платила преко јавног осигурања, кратко је одговорио: није уопште - зато што ми је новац потребан, преноси Бета.

"Ако неко нема паре да подмити, али не бих то називао тако, већ суфинансирање, онда једноставно нема среће. Нема лечења", рекао је отворено лекар.

Тако јавно одобравање корупције у здравству изазвало је у Словачкој шок, а од Липтака се дистанцирала Лекарска комора, политичари су поднели против њега кривичну пријаву, а истрагу су повели и полиција и тужилаштво због основане сумње да прима мито од пацијената.

"Имам евиденцију. У свако доба могу да покажем од којег пацијента сам колико добио и у шта је то утрошено и то није мито. Подмићивање би било када стрпате коверту са новцем у џеп. Али, ако неко дође и каже: докторе, ево вам новац за финансирање ординације и ја то евидентирам то није мито", објаснио је Липтак.

Лекари опште праксе и специјалисти у амбулантама су у Словачкој махом приватници који имају уговоре са фондовима здравственог осигурања у који доприносе обавезно дају Словаци, за децу и пензионере држава, а здравство је по закону бесплатно.

Липтак је за онлајн дневник topki.sk данас објаснио да се у словачком здравству годишње изгуби око две милијарде евра због цена уређаја или здравственог материјала, док фондови здравственог осигурања штеде на лекарима и да је зато у реду да пацијенти суфинансирају рад ординација, пошто се новац пацијената губи, а лекарима осигурање не плаћа довољно.

Дневник СМЕ у данашњем издању прорачунао је, међутим, да приватни лекари не стоје тако лоше и да им је довољно 1.700 одраслих пацијената или 1.000 у случају педијатара да им се ординација исплати.

Највеће зараде у Словачкој имају гастро-ентеролози којима, као добит од јавног осиграња, када одбију све трошкове ординације - плате и повремена улагања - годишње остаје 3.220 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару