Дезертирало 10.000 украјинских војника

Украјинско војно тужилаштво води истраге о дезертирању више од 10.000 припадника армије. Уочи самита у Минску, Контакт група за Украјину направила оквирну шему повлачења тешког наоружања, а договорен је и режим прекида ватре.

Врховни јавни тужилац Анатолиј Матиос рекао је за Украјинску правду да војни тужиоци тренутно воде истрагу о 5.870 кривичних дела, која је починило 16.598 припадника оружаних снага, преноси Фонет.

За неизвршавање наређења оптужено је њих 1.648, док се остали сумњиче за друга дела, прецизирао је Матиос, преноси Тас.

Поред тога, 3.200 припадника војске оптужено је за неодобрено напуштање јединица, а 10.266 војника и официра је дезертирало из војске, од чега их је око 5.000 остало на територији Крима.

Матиос је изнео податак и да је подигнуто 118 оптужница против 1.468 припадника оружаних снага који су на други начин избегавали обавезе у својим јединицама.

У међувремену, "Доњецка Народна Република" упозорила је да украјинске трупе спремају напад на Доњецк.

Портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин рекао је да њихова обавештајна служба има податке да се украјинске снаге групишу северно од Доњецка.

"У близини локалитета Новосјоловка-2, Авдејевка, Орловка, Новосјоловка-1, само током данашњег дана распоређена су најмање четири батаљона из 93, 30. и 28. моторизоване бригаде украјинске војске", рекао је Басурин, преноси Доњецка новинска агенција.

Истиче да се украјинска војска спрема да изврши напад на Доњецк, у намери да заузме упориште у северозападним предграђима, преноси Тас.

Договор уочи самита у Минску

Сукоби на истоку Украјине не јењавају упркос напорима Контакт групе за Украјину да се постигне договор о прекиду ватре.

У белоруској престоници Минску завршен је састанак на којем је оквирно начињена шема повлачења тешког наоружања и договорен режим прекида ватре и механизми контроле којих обе стране треба да се придржавају, саопштили су обавештени извори за агенцију Тас.

Контакт група за Украјину расправљала је и о формирању владе у региону Донбас и одржавању локалних избора, додаје овај извор.

Представници република Доњецка и Луганска изнели су члановима Контакт групе своје предлоге о мировном решењу за исток Украјине, на које ће они ускоро одговорити, рекао је представник ДНР после разговора.

Украјинску страну у разговорима су представљали бивши председник Леонид Кучма и специјални представник за хуманитарна питања Виктор Медведчук.

ДНР и ЛНР представљали су Денис Пушилин и Владислав Деинего, а састанку је присуствовала и представница ОЕБС-а Хајди Таљавини, док је руски амбасадор у Кијеву Михаил Зурабов био медијатор.

У Минску би у среду требало да буде одржан самит посвећен Украјини, на којем ће учествовати немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд, али и председници Украјине и Русије, Петро Порошенко и Владимир Путин.

Сукоби између проруских активиста и украјинске војске почели су пре 10 месеци на истоку Украјине и у њима је до сада погинуло више од 5.300 људи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару