Баварске власти траже заустављање прилива азиланата са Косова

Министар унутрашњих послова Баварске Јоахим Херман захтевао је стопирање прилива азиланата са Косова и спречавање злоупотребе немачког законодавства у тој области, пренела је немачка штампа.

Херман је рекао да око 1.000 људи дневно, претежно аутобусима и малим такси-возилима, напушта Косово преко Србије, како би преко Мађарске и Аустрије стигло у Немачку, преноси Танјуг. Немачки медији подсећају да је број азиланата са Косова у јануару ове године скоро дупло већи него само месец дана раније, лане у децембру.

"То сматрам скандалом...ту злоупотребу у хиљаде случајева нашег законодавства о азилантима не смемо прихватити", рекао је овај Херман, члан баварске Хришћанско-социјалне уније, "сестринске" партије свенемачке Хришћанско-демократске уније, канцелара Ангеле Меркел.

Број захтева са Косова за азил у Немачкој расте, а из Србије благо опада, показују подаци Савезног завода за миграције и избеглице које је јуче објавило немачко Министарство унутрашњих послова.

Грађани Косова су, према тим подацима, у јануару ове године поднели укупно 3.630 захтева за азил у Немачкој и тиме се показује тенденција сталног раста.

Са Косова је лане у децембру стигло 1.956 захтева за азил, а у новембру 1.622 захтева.

Када је реч о грађанима Србије, они су у јануару ове године укупно поднели 3.328 захтева, а у децембру лане укупно 3.369, показује статистика, према којој су у јануару ове године по укупном броју поднетих захтева за азил у Немачкој на првом месту грађани Сирије, на другом је Косово, на трећем Србија, а затим следе Албанија, Авганистан, Ирак, Македонија и Босна.

Немачка амбасада у Приштини упозорила је на "лавину азиланата са Косова", објавио је Билд ам Зонтаг (БамС), наводећи да дипломате захтевају хитну акцију немачких власти и верују да се Косово налази пред масовним егзодусом који се брзим мерама, пре свега Берлина, може зауставити.

"Колико је драматична ситуација у најсиромашнијој земљи Европе, показује и позив у помоћ немачке амбасаде у Приштини од 3. фебруара, упућен Министарству иностраних послова у Берлину, где се каже да исељавање Косовара драматично расте", пише БамС.

У тексту о масовном, углавном илегалном одласку косовских Албанаца, најчешће у правцу Немачке, лист објављује бројне фотографије - од усамљеног човека са бебом у наручју у близини српско-мађарске границе, преко младих Албанаца на улици у мађарском селу Ашотхалом, до комбија пуног "илегалних исељеника са Косова, које је открила српска полиција" и косовске председнице Атифете Јахјаге, озбиљног лица и под кишобраном "која покушава да одврати своје земљаке од пута".

Билд ам Зонтаг пише да хиљаде људи напушта Косово и да највећи број њих иде илегално у правцу Немачке, где их, према мишљењу Немачких дипломата, "мами" дуги административни поступак до протеривања назад на Косово.

Ако би се тренд одласка наставио, онда би месечно од 25.000 до 30.000 људи напустило Косово, односно, у току једне године 300.000 људи, што је шестина укупног становништва, преноси лист процене Немачких дипломата, који траже да одбијени подносиоци захтева за азил у Немачкој хитно и без икаквог одуговлачења буду враћени назад.

Немачке дипломате са Косова пишу централи у Берлину да се поступак повратка у земљу мора скратити и захтеви за азил грађана Косова хитно разматрати и указују на то да су прошле године "пре свега припадници Рома и Ашкалија" били ти који су долазили, а да сада креће и "средња класа".

У писму Немачких дипломата се каже да се међу људима прича да азилантски поступак у Немачкој и даље траје дуго, тако да људи неколико месеци могу да рачунају са "добром егзистенцијом", а БамС наводи да је у кафанама на Косову међу гостима доминанатно питање "Када идеш за Немачку"?

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару