Експлозија у хемијском погону код Доњецка

Јака експлозија после које је избио пожар потресла је хемијски погон у западном делу Доњецка. Побуњеници на истоку Украјине кажу да је експлозија изазвана гранатирањем са положаја украјинске владе. Најмање 11 мртвих у сукобима на истоку Украјине у протекла 24 сата.

Хемијски погон је погођен гранатом украјинске војске, када је избио пожар који је угашен и више не представља опасност, јавила је Доњецка новинска агенција, преноси Бета.

Нема извештаја о начињеној штети или могућим настрадалима, а експлозија је, према извештајима, била толико јака да се чула до центра Доњецка. Како је саопштено, нема опасности од изливања отровних материја.

Представник локалних власти Константин Долгов рекао је да је мета напада била фабрика која производи експлозив и муницију. Та фабрика је била мета артиљеријских напада и у септембру и новембру.

Украјински парламентарац Борис Филатов навео је на својој страници на Фејсбуку да је украјинска војска поставила ракетни систем "смерч" (БМ-30 торнадо) за артиљеријски напад на Доњецк.

Према тврдњи Филатова, војници који су испалили пројектиле "нису знали шта гађају пошто су нишанили на основу координата".

Побуњеничко упориште Доњецк налази се у средишту украјинске индустријске области и од почетка сукоба украјинских снага и проруских побуњеника страховало се да би могле бити погођене неке од фабрика.

Сукоби на југоистоку Украјине су у протекла 24 сата однели најмање 11 живота, два дана уочи састанка лидера Украјине, Русије, Немачке и Француске, чији је циљ проналажење решења украјинске кризе.

Украјинска војска је данас оптужила проруске снаге да су од јуче ујутро извеле стотинак одвојених напада, у којима је погинуло девет војника, а рањено њих 26.

Окршаји су, према речима портпарола војске, били посебно жестоки у подручју града Дебаљцева, главног железничког и путног рачвања североисточно од Доњецка, пренео је Ројтерс.

С друге стране, министарство одбране "Доњецке Народне Републике" навело је да су украјинске снаге 66 пута у протекла 24 сата гранатирале територију НРД и да су у нападима у Доњецку, Макејевки и Горловки убијена два цивила, а рањено њих 22.

Портпарол министарства Едуард Басурин рекао је да су гранате уништиле многе зграде и инфраструктурне објекте у стамбеним четвртима, јавио је Тас.

Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер рекао је у Бриселу да је планирани самит са Русијом и даље неизвестан, пренели су немачки медији у извештајима са састанка шефова дипломатија земаља Европске уније.

"Надам се да ће бити усаглашене тачке али морам поново да кажем да још увек нисам сигуран (да ће се то догодити)", изјавио је Штајнмајер новинарима у Бриселу.

Иначе, европски комесар за суседску политику Јоханес Хан раније је рекао да ће на Самиту о Украјини, у среду у Минску, доћи до напретка и да верује да су "оба партнера свесна да је сада време да се пронађе коначно решење".

На самиту у Минску требало би да учествује немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд, председник Украјине Петро Порошенко и Русије Владимир Путин.

"Данас разговарамо о стању у Украјини. Пре свега ћемо послушати шефове дипломатија Немачке и Француске. Надам се да ће у среду доћи до напретка", објаснио је Хан новинарима.

Председник Русије Владимир Путин затражио је од Кијева да обустави војне операције и престане да врши економски притисак на регионе које држе проруске снаге.

У оружаном сукобу на истоку Украјине погинуло је преко 5.300 људи, а више од милион је расељено.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару