Читај ми!

Могеринијева: Нема раздора између ЕУ и САД због Украјине

Шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини не очекује било какав раздор између ЕУ и Вашингтона око Украјине, уколико САД крену корак даље са предлозима за снабдевање Кијева оружјем.

Федерика Могерини је у интервјуу Ројтерсу рекла да поштује унутрашњу дебату по овом питању у САД и да је "на њима да разговарају и одлуче", преноси Танјуг.

"Ми смо јединствени када је реч о подршци Украјини. Ми смо јединствени када је реч о економском притиску и ми смо, такође, јединствени о потреби за политичким дијалогом", рекла је Могерини.

Упитана да ли постоји могућност трансатлантског раздора уколико САД одлуче да изађу у сусрет захтеву Кијева за оружјем, она је одговорила одрично.

Могерини председава састанком министара спољних послова ЕУ у понедељак у Бриселу на коме се очекује додавање нових имена, укључујући заменика руског министра одбране Анатолија Антонова, на листу појединаца и организација из Русије и Украјине, којима је ЕУ замрзла имовину и увела забрану путовања.

Било какви разговори о "додатним корацима" биће препуштени лидерима ЕУ који се састају у четвртак и поново у марту, рекла је Могерини, мислећи на могућност пооштравања економских санкција Русији.

Могерини је наговестила да би одлука о томе зависила од постизања одрживог прекида ватре у Украјини.

"Уколико успемо да остваримо прекид ватре, учинимо га одрживим у времену, и почнемо са применом споразума из Минска, очигледно ће то водити неким одлукама. Уколико то не буде случај, одлуке би могле да буду другачије природе", додала је Могерини.

Лидери Француске, Немачке и Украјине планирају да се у среду састану са руским председником Владимиром Путином у настојању да се постигне мировни споразум.

Они су разговарали телефоном у склопу напора да се постигне "свеобухватно решење" којим би се окончао десетомесечни конфликт између украјинске војске и проруских снага на истоку Украјине, у коме је, према подацима Уједињених нација, живот изгубило 5.400 људи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару