Обама: ИС је брутални и опаки култ смрти

Амерички председник Барак Обама изјавио је да је џихадистичка организација Исламска држава "брутални и опаки култ смрти" који изводи "неописиве варварске актове" у име вере.

Председник САД Барак Обама је на почетку годишњег Молитвеног доручка у Вашингтону истакао да "ниједан Бог не опрашта терор", преноси Танјуг.

"Окупили смо се да се одупремо онима који изопачују веру зарад својих нихилистичких циљева", рекао је Обама, преноси АП.

Истиче и да недавно насиље у Паризу, Пакистану, Сирији и другим местима широм света показују да се вера и религија могу изопачити и корисити као оружје.

Милитантни активисти ИС, који су раније ове недеље изазвали међународни гнев објавивши видео снимак на којем јорданског пилота спаљују живог, "тероришу верске мањине као што су Јазиди, подвргавају жене силовању као ратном оружју, под плаштом верског ауторитета", навео је амерички председник.

Обама је отварајући Молитвени доручак пред више од 3.000 званица, поздравио тибетанског духовног вођу далај- ламу као "доброг пријатеља" током симболичног првог сусрета са њим, али се нису формално састали, преноси АФП уз оцену да би то могло да разбесни Пекинг.

Обама је у свом говору посебно поздравио овог добитника Нобелове награде за мир, кога Кина сматра сепаратистом.

"Желим да упутим посебну добродошлицу добром пријатељу", рекао је Обама, описујући далај ламу као "моћан пример како се примењује самилост", а који, како је рекао, инспирише друге да се залажу за слободу и достојанство свих људи.

Обама и далај- лама су први пут виђени заједно у јавности, подсећа француска агенција, додавши да су три претходна њихова сусрета одржана иза затворених врата како би се избегло погоршавање односа са Кином.

Пекинг оптужује далај- ламу да покушава да отцепи Тибет од остатка Кине и назива га "вуком у овчијем крзну", наводи Франс прес.

Традиционалном молитвеном доручку у Вашингтону присуствује први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, потпредседник Скупштине Владимир Маринковић и народни посланици Зоран Бабић и Александар Југовић.

Национални молитвени доручак установљен је 1953. године и од тада се одржава сваког првог четвртка у фебруару.

На "молитви за Америку" окупљају се председник САД, чланови Конгреса, високи представници администрације и званичници из читавог света.

Традиција окупљања на Молитвеном доручку установљена је током мандата председника САД Двајта Ајзенхауера, који је с групом конгресмена дошао на идеју да организује заједнички скуп чија би окосница била молитва за Америку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару