Кремљ разматра укидање притвора Давидовој

Апел председнику Владимиру Путину за ослобађање Светлане Давидове која је оптужена за државну издају, биће размотрен, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је за Интерфакс да је апел, који је за два дана потписало око 40.000 грађана, стигао у Кремљ, преноси Бета.

Писмо је објављено на сајту Нове газете, а поред адвоката и иницијативне групе, потписали су га заштитници људских права, опозиционери, посланици Државне Думе и омбудсман Ела Панфилова.

Одговарајући на питање да ли ће апел прочитати лично председник Путин, Песков је одговорио да ће бити размотрен у складу са протоколом.

У писму Путину се наводи да постоје сви законодавни услови да се казна за Светлану Давидову промени и да се дозволи да се брани са слободе, узимајући у обзир да је мајка малолетне деце и да најмлађе дете доји.

Опозициони посланик Дмитриј Гудков рекао је Комерсанту да је написао гаранцију уз захтев за ослобађање, и да Давидова у случају пуштања на слободу неће напуштати земљу и да ће поштовати кућни притвор.

Омбудсман Ела Панфилова изјавила је да је суђење Давидовој узела под личну контролу.

Комерсант пише да су истражитељи Федералне службе безбедности позвали на саслушање супруга и сестру Давидове.

Давидова, чије најмлађе дете има само два месеца, јуче је одбацила ранију изјаву на саслушању којом је признала кривицу, наводећи да је дата под притиском адвоката, кога јој је доделила држава.

Давидова је оптужена јер је у априлу прошле године телефоном обавестила украјинску амбасаду у Москви о могућем пребацивању јединица руске војне обавештајне службе у Украјину.

Њен супруг Анатолиј Горлов је изјавио да је Светлана у јавном превозу чула разговор телефоном човека у којем је препознала једног од припадника специјалне јединице из касарне у близини њихове куће.

Навео је да је тај специјалац гласно некоме саопштавао да се цео гарнизон у цивилу пребацује у Москву, а потом иде на неки службени пут.

Када је гарнизон скоро опустео, она је закључила да су пребачени у Украјину, рекао је Горлов.

"Пошто је била против рата у Украјини, Светлана је пренела неку информацију украјинским дипломатама, али никакву тајну није могла да пренесе, јер је није ни знала", навео је супруг Светлане Давидове.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару