САД: Санкције ефикасније од наоружавања Украјине

Високи званичник Беле куће Бен Роудс каже да САД верују да су економске санкције најбољи начин да се утиче на Русију поводом украјинске кризе и да слање оружја Украјини не би нужно решило проблем.

Заменик саветника Беле куће за националну безбедност Бен Роудс је у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао како санкције могу највише да утичу на Русију "јер задиру дубоко у руску економију", преноси Танјуг.

У одговор на коментаре неких високих америчких званичника како Вашингтон разматра слање оружја Украјини, Роудс је истакао како Бела кућа не мисли да је одговор на кризу у Украјини једноставно у томе да јој се шаље оружје за борбе против проруских снага.

Професор универзитета у Њујорку и експерт за обавештајне службе Марк Галеоти је, у интервјуу за бечки Пресе, истакао да Украјина има довољно оружја и да нема чудесног наоружања које би само могло да одлучи овај рат.

"Овај рат се води и градовима, са мале удаљености. У суштини су сви ратови средњевековни и захтевају оне јаднике који уђу, убијају и бивају убијени", нагласио је Галеоти.

Према његовим речима, никада није било сумње да ће рат и након постизања договора о примирју, поново избити. Међутим, указује да је најопаснији и најмање познати фактор, што се не зна како изгледа свет у очима Владимира Путина.

"Знамо да се смањује најтешњи круг повереника. Знамо да многе најважније интересне групе немају више директан приступ њему, па чак ни западне тајне службе немају увид. Руси знају само да су застали са својом офанзивом. Очигледно је рачуница да се повећа  притисак како би се натерао Кијев на капитулацију или заузме Мариупољ, чиме би Народна Републике Доњецк могла изгледати нешто легитимније. Она би тада имала функционишућу луку и могла би успоставити мост ка Криму", објаснио је Галеоти.

Галеоти је оценио да је украјинско вођење рата "јадно" и да је рат у суштини исход дводеценијски пропуштених државних реформи.

"Земља је корумпиранија од Русије и није ни чудо да су људи на Криму променили страну, јер су од Кијева били лоше третирани. Украјинско руководство нема ни план за борбе, нити представу како да се заврши рат. Када нападају онда се то врши увек у малом кругу, са пар стотина трупа, десет тенкова, у формату у којем су екстремисти бољи", рекао је Галеоти.

"Украјина има јасан план ратовања" 

Галеоти је додао да украјинска војска има око 50.000 војника, а поређња ради Босна и Херцеговина, када је водила рат против Срба, што је сличан овом, имала је војску од 150.000 људи.

Према његовим речима, Украјина би требало да мобилише војску од 250.000 људи, има јасан план ратовања и истовремено га спроведе.

То изискује, како је додао, огромне политичке, економске и људске трошкове, које, ако Петро Порошенко жели да их избегне, мора постићи договор са Москвом.

На питање да ли очекује отворени напад Русије на Украјину, Галеоти је истакао да Москва не би тиме ништа добила, већ све изгубила, и да не жели да запоседне Украјину.

Упитан колико руских војника има у Украјини Галеоти је рекао да, према подацима обавештајаца, има 5.000 до 6.000, како елитних трупа, тако падобранаца и пешадије, који су до сада победили у свакој борби са украјинским снагама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару