Левичари спречили марш Пегиде у Бечу

Прве демонстрације покрета "Патриотески Европљани против исламизације Европе" (Пегида) у Бечу, вечерас су окончане без планираног марша кроз центар града, пошто је више стотина левичара блокирало пут којим су требали да прођу.

Пред сам почетак демонстрација Пегида, и поред значајног присуства полиције, већи број левичара успео је да блокира улицу којом је требало да се креће поворка, преноси Танјуг.

Они су стали насред пута, делимично маскираних лица, узвикујући пароле против деснице.

Уочи скупа Пегида, "Офанзива против деснице" одржала је свој протест са маршом кроз центар града, на којем је, према речима портпарола бечке полиције Романа Хаслингер, учествовало око 5.000 људи.

Део учесника овог марша прикључио се противницима деснице у блокади пута окупљенима на скупу Пегида.

Полиција није желела да разбија ту "људску барикаду", чији је циљ био да спрече марширање око 600 окупљених симпатизера Пегиде, која у Немачкој од октобра одржава сваког понедељка протесте против исламизације земље и Европе.

У тој "пат позицији", која је трајала сат и по, полиција је одлучила да оба скупа прогласи завршеним нешто после 20.30.

Уз помоћ озвучења полиција је поручила окупљенима да се разиђу, или ће их у супротном приводити ради утврђивања идентитета и подношења пријава.

Међу учесницима првих демонстрација Пегида у Бечу био је и ранији трећи председник аустријског парламента Мартин Граф из Слободарске партије Аустрије.

Међу више стотина подржавалаца покрета била је и група младих Срба који живе у Бечу, а са собом су носили српску заставу.

Један од њих је изјавио Танјугу да је дошао да подржи Пегиду, јер је то једина организација која се бори против исламизације Европе.

Тврди да се ради о покрету грађана, а не деснице, како то неки желе да прикажу.

Међутим, међу учесницима било је и оних који су нацистичким поздравом покушавали да изиритирају полицију и левичаре.

У једном тренутку, група маскираних учесника протеста Пегида, доспела је до левичарске барикаде и дошло је до краћег обрачуна песницама, након чега је полиција појачала кордон који је раздвајао два табора.

Учесници протеста Пегида узвикивали су "Ми смо народ", "Доста мулти-култи", док су левичари узвраћали "Марш нацисти", "Доле Пегида".

Портпарол бечке полиције Хаслингер нагласио је да је полиција успела да држи ситуацију под контролом и да су демонстрације против деснице протекле мирно, са 5.000 учесника.

Према његовм речима, полиција је разговора са учесницима на обе стране, и тако спречила сукоб, па изузев малих кошкања, није било већих инцидената.

Хаслингер је рекао да за сада није било хапшења, већ само "утврђивање индентитета" појединих учесника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару