Ново суђење Морсију за шпијунажу

Свргнутом председнику Египта Мохамеду Мурсију за 15. фебруар заказано је ново суђење за шпијунажу. Терети се да је поверљива документа проследио Катару и телевизији "Ал Џазира".

Мурси је оптужен да је, са још осам лица, за одавање података добио милион долара, јавља АФП, преноси Танјуг.

У оптужници се каже да су осумњичени, од којих се седам особа налази у затвору, починили највећи акт издаје и шпијунаже свих времена у Египту.

Катар, у којем се налази седиште Ал Џазире, увек је подржавао Морсија и његову Муслиманску браћу.

Египатска војска је у јулу 2013. свргнула Морсија са власти након масовних протеста током којих је тражена његова смена. Након тога је влада у Каиру покренула опсежну акцију против Муслиманске браће и својих других противника.

Морсију се суди у још два случаја, а оптужбе тек треба да буду прочитане на суђењима.

Морси је био први демократски изабрани председник Египта, али је после његове турбулентне једногодишње владавине та земља остала дубоко подељена.

Уколико буде проглашен кривим, Морсију прети смртна казна.

Масовна смртна казна за Муслиманску браћу 

Раније данас, 183 присталица Муслиманске браће осуђено је на смрт због учешћа у убиству полицајаца. 

Осуђени су проглашени кривима за учешће у убиству 16 полицајаца у граду Кардаса у августу 2013, током насилних протеста до којих је дошло након што је војска свргнула са власти исламистичког председника Мухамеда Мурсија, јавља Ројтерс.

Од 183 присталица Муслиманске браће, њих 34 је осуђено у одсуству.

Египатске власти спроводе оштре мере против Муслиманске браће, који су подржавали бившег председника Морсија, првог демократски изабраног челника државе у историји Египта.

Хиљаде припадника Муслиманске браће је од тада ухапшено и изведено пред суд, у склопу кампање коју борци за људска права наводе као доказ да влада у Каиру врши систематску репресију над својим противницима.

Садашњи председник Египта Абдел Фатах ел Сиси назива Муслиманску браћу великом безбедносном претњом, али тај покрет истиче да се бави само мирним активизмом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару