Нови ултиматум Исламске државе прочитао јапански талац

Борбена екстремистичка организација Исламска држава ноћас је објавила нову претњу да ће убити заробљеног јорданског пилота у поруци коју је прочитао други њихов талац, јапански новинар Кенџи Гото, пренео је амерички центар за надзор исламистичких сајтова.

Гото је прочитао да ће јордански пилот бити убијен ако се данас до заласка сунца из затвора у Јордану не ослободи ирачка затвореница Саџида ал-Ришави, коју ће заменити за њега, преноси Бета.

То је други ултиматум који је Исламска држава упутила за два дана. Форма је иста као и први пут, објављена је фотографија јапанског таоца Готоа и његов глас који чита текст.

Јуче је истекао први ултиматум, када су екстремисти исто тражили ослобађање Ирачанке у замену за јапанског новинара.

Јордан је саопштио да неће ослободити ирачку џихадисткињу док не добије доказ да је пилот те земље, којег у заробљеништву држи екстремистичка "Исламска држава", жив.

"Наш став био је, од почетка, да се мора гарантовати безбедност и ослобађање нашег пилота да бисмо могли да ослободимо затвореницу Саџиду ел Ришави", рекао је портпарол јорданске владе Мохамад Ал Момени.

"Тражили смо доказе да је пилот Маз ел Кашасбех и даље жив, али их до сада нисмо добили", рекао је он новинарима, уочи истека рока који је исламска држава поставила за ослобађање.

Он је рекао и да се Ирачанка, чије ослобађање захтева Исламска држава у замену за ослобађање свог таоца, јорданског пилота, још увек налази у затвору.

Јорданска влада јуче је саопштила да је спремна да ослободи ирачку затвореницу, осуђену на смрт због умешаности у низ терористричких напада 2005. године у Аману, али у замену за свог заробљеног пилота.

Припадници Исламске државе међутим нуде да је размене за јапанског новинара.

Јапанска влада је проценила да је глас који се чује у новој поруци највероватније заиста глас таоца Кенџија Готоа.

Јапан је као и раније затражио сарадњу Јордана у овом случају, али и помоћ Турске и других земаља.

Јапанци су били шокирани када је прошле недеље погубљен други јапански талац Харууна Јукава, кога су припадници Исламске државе отели у августу прошле године.

Гото је отишао да га тражи и онда је и сам био отет крајем октобра или почетком новембра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару