Папа Фрања одржао мису на Филипинима

Папа Фрања, који се налази у посети Филипинима, покушао је да утеши преживеле после тајфуна Хаијан, највеће природне катастрофе у тој земљи, у којој је пре 14 месеци страдало око 6.300 људи.

Поглавар римокатоличке цркве, који је одржао мису на аеродрому, каже да када је из Рима видео ту катастрофу, осетио је да мора доћи на Филипине, преноси Танјуг.

"Тада сам одлучио да дођем. Овде сам да бих био са вама. Можда је мало касно, морам рећи, али овде сам", каже папа.

Око 160.000 људи поздравило је папу када је изашао из авиона у Таклобану, који се налази у провинцији Лејте, 650 километара југоисточно од Маниле.

Папа је због лоших временских услова скратио посету тој провинцији за око четири сата и вратио се у Манилу пре погоршања времена.

Он је кратко ручао са онима који су преживели тајфун Хаијан, али није благословио центар за сиромашне које је основао Ватикан.

"Према метеоролошкој прогнози, време ће се знатно погоршати. Зато се свима вама захваљујем. Тужан сам због овога, заиста тужан", рекао је папа пред више стотина свештеника, часних сестара и других у катедрали у Палу који је тешко оштећен у тајфуну Хаијан.

Хиљаде верника, многи са сузама у очима, стајале су у барама у блатњавим пољима, док их је папа тешио на јутарњој миси.

Он је рекао да поштује осећања оних који осећају да их је Бог изневеро због катастрофе, али их је молио да не губе веру.

"Многи од вас су питали господа зашто. И свакоме од вас он одговара из свог срца. Толико вас је изгубило све. Не знам шта да вам кажем, али Господ зна шта да вам каже", додао је папа.

Скоро 3.000 жртава је покопано у масовној гробници од скоро пола хектара. Стотине људи се и даље воде као нестало.

Он је окупљене замолио за минут ћутања за жртве и захвалио се свима онима који су пружили помоћ преживелима у најгорем невремену које је икада захватило копно.

"Ово долази из мог срца и опростите ми ако немам друге речи да то изразим", казао је папа Фрања.

Једна жена, која је радила као волонтер на папиној миси, погинула је по олујном времену када је челична конструкција са градилишта пала на њу, јавља АФП.

Челична конструкција је 21-годишњој девојци пала на груди и оборила је на земљу, усмртивши је. Она је била једна од великог броја волонтера који су помагали у организовању мисе којој је, према подацима полиције, присуствовало око 200.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару