Читај ми!

Доњецк, битка за аеродром

Проруски активисти тврде да су преузели контролу над аеродромом у Доњецку, док из Кијева поручују да је нови терминал и даље у њиховим рукама. Најмање 11 особа погинуло је током протекла 24 сата у сукобима на истоку Украјине.

Настављена је размена артиљеријске ватре око аеродрома у Доњецку, а у Кијеву тврде да украјинска војска и даље контролише аеродром, преноси Танјуг.

Војни портпарол у Кијеву Андриј Лисенко рекао је да је погинуло шест, рањено 18 војника протеклог дана, док су градске власти Доњецка раније саопштиле да су погинула четири цивила у гранатирању, а да је једна особа погинула у Луганској области, пренео је АФП.

Представници проруских снага саопштили су да су артиљеријски дуели око доњецког аеродрома, где се јуче водила жестока борба, настављени и да су северни рејони Доњецка без гаса и грејања, пренела је агенција РИА Новости, а агенције преносе и тврдње из Кијева да се од јутра наставља битка.

Лисенко је рекао да "екстремисти пуцају на нови терминал аеродрома из минобацача и артиљерије", међутим, "ситуација остаје под контролом украјинских војника", пренела је агенција УНН.

"Пре брифинга телефонирао сам тамо и они су одговорили - аеродром је наш", рекао је представник Штаба за спровођење антитерористичке операције.

Устаници у Доњецку саопштили су да је на простору новог терминала аеродрома остала утврђена позиција украјинских снага који одбијају да се предају, као и да су "на њих заборавили".

Лидер самопроглашене "Доњецке Народне Републике" (ДНР) Александар Захарченко показао је новинарима украјинску заставу, за коју каже да је скинута са позиција украјинских снага на аеродрому, и позвао украјинског председника Петра Порошенка да "дође и узме је".

Захарченко је, притом, оптужио украјинске снаге да пуцају на позиције устаника код аеродрома оружјем са хемијским пуњењем.

"Оштар мирис после експлозије гранате, осећа се сумпор, немогуће је дисати (...) Пуцају забрањеном муницијом кршећи Женевску конвенцију", рекао је Захарченко, а преноси Тac.

Аеродром у Доњецку био је непрестано поприште резмене ватре између проруских активиста и украјинских снага, упрокос томе што је 5. септембра постигнут споразум о примирју између две стране.

Иако је на снази примирје, после новогодишњих празника размена ватре је интензивирана.

После кратког примирја од 9. јануара, оњецком поново одјекују екплозије граната.

Према подацима УН, у конфликту је до сада погинуло више од 4.700 цивила а више од 10.000 је рањено.

Лавров: Војне припреме подривају мировне напоре

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров каже да војне припреме Кијева подривају мировне напоре у оквиру Контакт-групе и Нормандијског квартета.

Према његовим речима, то је погрешна позиција, која подрива дух и слово договора из Минска, као и декларацију шефова дипломатије Квартета из Берлина 12. јануара, у којој се говори о искључиво мирном решавању украјинске кризе, пренео је Тас.

Руски министар иностраних послова рекао је да се тренутно одлучује о одржавању сусрета Контакт-групе за Украјину.

"Заинтересовани смо да такав сусрет помогне да се реше питања повезана са испуњењем свих тачака договора из Минска", рекао је Лавров.

Додао је да је за сазивање самита Нормандијског квартета (Русија, Немачка, Француска, Украјина) у Астани потребан напредак у безусловном поштовању прекида ватре.

Према његовим речима, потребно је да се, осим питања у вези са прекидом ватре, договара и о економској обнови Доњецког басена на истоку Украјине и успостављању привредних веза између самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике са остатком украјинске територије, као и о стварању услова за политички процес.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару