Читај ми!

Белгија, подигнут ниво опреза због тероризма

У неколико белгијских градова појачано присуство полиције после антитерористичке акције у којој су убијене две особе. Премијер упозорава на висок ниво опасности од напада.

Белгијске службе безбедности јутрос су завршиле обимну антитерористичку акцију у којој су двојица осумњичених убијена, а већи број лица ухапшен, саопштио је министар спољних послова Дидије Рејндерс.

"Операције на терену су завршене и сада скупљамо информације", рекао је министар француској телевизији.

Ниво опасности од тероризма у Белгији подигнут је на три, на скали од четири, саопштио је премијер те земље Шарл Мишел. У граду Вервијеру су убијене две особе, а једна ухапшена, када су запуцале на полицију током рације.

Полиција је покренула антитерористичку акцију у Вервијеру, недалеко од границе са Немачком, сумњајући да појединци намеравају да нападну полицијску станицу и почине бројна убиства, преноси Би-Би-Си. После рације, пронађена су четири калашњикова, опрема за прављење бомби и полицијске униформе.

"На састанку са министрима одлучили смо да подигнемо ниво опасности од тероризма. Није нам познато да ли постоји одређена конкретна претња, али смо сматрали да је ситуација таква да је неопходно бити опрезан. Спровешћемо мере заштите", рекао је премијер Белгије Шарл Мишел.

Белгијски медији пишу да су терористи имали за циљ да нападну полицијске станице на подручју Брисела и града Вервије и да отму "једну важну личност и одрубе јој главу".

Радио Бел ртл преноси извештаје да је циљ терориста био и да отму аутобус с цивилним путницима.

Белгијски званичници тврде да је више од 300 људи из Белгије отишло у Сирију и Ирак да се бори на страни исламистичких милитантних група. Федерални тужилац каже да је на мети полиције била група повратника из Сирије, која је планирала да изведе напад у року од само неколико сати.

"Истражни судија у Бриселу издао је десетак налога за претрес по Бриселу и Вервијеру, због сумње да поједине особе припадају ћелијама терористичких организација. Истрага је утврдила да су ти људи намеравали да изведу више напада по Белгији", каже федерални тужилац Ерик ван дер Сипт.

Становници Вервијера кажу да су током полицијске акције чули најмање три експлозије и тешку артиљеријску ватру.

"Девојка ми је рекла да не долазим код ње јер чује пуцњаву. Нисам јој веровао док ми није пустила да и сам чујем преко телефона. Ипак сам отишао, међутим, улице су биле блокиране, а полиција није хтела ништа да нам каже", рекао је Тјери Ансан, очевидац из Вервијера.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да догађаји из Белгије показују колики је ризик од исламског екстремистичког терора у Европи. Према његовим речима, неопходно је предузети све кораке како би се победило то зло.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару