Читај ми!

ОЕБС усвојио Декларацију о осуди напада у Француској

На првом овогодишњем састанку Сталног савета, земље чланице ОЕБС-а усвојиле Декларацију којом осуђују прошлонедељне терористичке нападе у Француској.

У Декларацији ОЕБС-а истакнуто је да се тероризам никада не може оправдати и да је слобода изражавања основно људско право, преноси Танјуг.

Педесетседам држава чланица ове организације, чије је председавање Србија данас званично преузела, нагласило је да ће наставити да подстичу толеранцију у својим друштвима и потврдило решеност да сузбијају тероризам у свим облицима и манифестацијама, саопштио је ОЕБС.

Поздрављајући Декларацију, министар спољних послова Србије и председавајући ОЕБС Ивица Дачић, који је данас председавао седници Сталног савета, рекао је да "морамо бити недвосмислени у осуди свих облика тероризма, истовремено обезбеђујући да наша друштва остану уједињена против покушаја стварања подела на бази вероисповести или етничке припадности".

Према његовим речима, једнако енергично морамо да останемо уједињени у одбрани слободе изражавања као фундаменталног права.

"За тероризам нема оправдања, ма какви да су мотиви или узроци (за извођење терористичких дела) и не би га требало повезивати ни са једном расом, етничком групом, националношћу нити вером", наводи се у Декларацији.

У овом документу се признаје "слобода изражавања као фундаментално и међународно признато људско право" уз осуду манифестације нетолерације, између осталих против хришћана, Јевреја, муслимана и припадника других вероисповести, као и атеиста.

Државе чланице ОЕБС-а у Декларацији, такође, потврђују "спремност да поспешују недискриминацију и толеранцију, узајамно поштовање и разумевање у нашим друштвима".

Све државе чланице ОЕБС су, такође, изразиле дубоку солидарност са жртвама терористичких чинова, њиховим породицама и народом Француске, и указале на потребу за кривичним гоњењем виновника напада, закључује се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару