Читај ми!

Берлин, скуп толеранције и подршке Паризу

Немачки председник Јоахим Гаук је, на скупу толеранције и подршке Паризу после исламских терористичких напада, позвао сународнике да покажу храброст против насиља и мржње према странцима. Скупу у Берлину присуствовали су и канцеларка Ангела Меркел са више чланова владе, као и опозициони политичари.

Немачки председник је рекао да атентати из Париза показују колико је отворено друштво рањиво и додао да се Немачка залаже против сваке врсте демонизације и изолазције и да политика чини то све, тако што одлучно и разумно реагује, а грађани што се ангажују против мржње према странцима и за једно отворено друштво.

Протест муслимана против теророра је једно "патриотско 'да' за земљу у којој ми заједно живимо, за нашу земљу", рекао је Гаук и додао да се једна огромна већина муслимана осећа да припада "нашем отвореном друштву, цени могућности тог друштва и његове вредности и спремна је за то наступа".

Гаук је осудио нападе на џамије и антисемитистичке пароле и рекао да није ствар само муслимана и Јевреја да се против тога бране, преноси Танјуг.

"Ми вам не поклањамо наш страх. Ваша мржња је наша мотивација", поручио је Гаук фанатицима и терористима.

"Ми смо за нашу земљу и наше вредности и због тога смо ми одлучно против сваке врсте мржње према људима", рекао је Гаук и истовремено осудио око 550 младих мушкараца и жена који су из Немачке, у име ислама, отишли у борбу у редове ИС у Сирију или Ирак.

"Каква је то злоупотреба, какав је то 'фалсификат' религије", рекао је Гаук.

Указујући да атентати у Паризу показују колико је отворено друштво рањиво, Гаук је рекао да терористи желе да поделе људе.

"Постигли су, међутим, супротно. Они су нас ујединили", истакао је шеф немачке државе, нагласивши да су слобода и људска права не само западне, већ универзалне вредности.

Он је рекао да су супротности фундаментализму и исламским насилницима- демократија, поштовање права, поштовање људи, очување људске части и достојанства.

Немачки политичари, грађани и представници цркава били су вечерас у заједничком маршу од Бранденбуршке капије до Париског трга, где је испред француске амбасаде положен венац, преносе медији.

Сама Меркел је тик пред почетак скупа апеловала на Немце да не маргинализују муслимане и друге мањине.

"Искључивање група због њихове вере или порекла је испод достојанства наше либералне државе. Мржњи према странцима, расизму и екстремизму није место у овој земљи", поручила је Меркелова у говору у Берлину, преноси АП.

Она је протеклих недеља заузела снажан јавни став против групација попут Патриотских Европљана против исламизације Запада (ПЕГИДА), која је јуче окупила 25.000 присталица на антиисламском протесту у Дрездену на истоку Немачке.

Антиисламски протести у организацији групе ПЕГИДА почели су пре 12 недеља и константно су се ширили, користећи страх Немаца да њихову земљу преплављују муслимани.

Немачка има око четири милиона муслиманских становника, претежно турског порекла. То је око пет одсто од укупно 80 милиона становника у Немачкој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару