Читај ми!

Украјина, ракета разнела цивилни аутобус

Најмање 11 особа је погинуло а 13 повређено када је ракета погодила аутобус на контролном пункту украјинске војске у источном делу земље. Обе стране се међусобно оптужују за напад. Жестоке борбе за аеродром у Доњецку.

Портпарол локалних власти је рекао да је аутобус превозио цивиле из Маријупоља када је погођен на војном контролном пункту, преноси Ројтерс.

Напад се догодио близу Волноваке, јужно од Доњецка, који је центар деветомесечне побуне проруских активиста против власти у Кијеву.

Портпарол украјинске војске Вјачеслав Амброскин рекао је да је ракета долетела из правца Докучаевска, који је под контролом локалних милиција, преноси Раша тудеј.

Канцеларија Тужилаштва у Доњецку, која је под контролом власти у Кијеву, квалификовала је напад као терористички акт, истичући да је коришћено 40 ракета "град".

Лидери проруских побуњеника негирали су одговорност. Портпарол "Доњецке Народне Републике", Андреј Пургин каже да је место где су пале ракете дубоко у територији коју контролише Кијев, истичући да је место напада изван домета положаја побуњеника.

РТ подсећа да је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао јуче "да се власти у Кијеву спремају за још један насилни покушај да реше конфликт на истоку". То ће бити катастрофа, нагласио је Лавров.

У међувремену, све су жешће борбе за аеродором у Доњецку. Побуњеници су целу ноћ ракетама "град" гађали нови терминал, да би ујутро прешли на тенковску ватру, наводи се у саопштењу украјинске војске.

У синоћњем нападу погинуо је један војник, а десеторица су рањена.

Како тврди један од украјинских званичника, војска је проруским побуњеницима дала ултиматум да се до пет сати по локалном времену повуку са аеродрома.

Евакуисана група Пољака

Група украјинских грађана пољског порекла, евакуисана је уз помоћ украјинске владе.

Шеф пољске дипломатије Гжегож Шетина дочекао је групу од 178 Пољака, већином младих парова с децом, на аеродрому у Краснолеку, на који су стигли војним авионима.

Пољска је евакуисанима понудила да шест месеци буду смештени у посебним центрима, уз организоване курсеве језика и бесплатно школовање за децу, док им локалне власти не помогну да нађу стални смештај и послове.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару