Пакистан, погубљено седам осуђеника због тероризма

У Пакистану погубљено седам осуђеника на смрт, чиме се број погубљених попео на 16 од половине децембра када је поново уведена смртна казна.

Нове егзекуције долазе у тренутку посете америчког државног секретара Џона Керија Исламабаду у циљу јачања безбедносне сарадње између САД и Пакистана, преноси Бета.

Амерички државни секретар Џон Кери најавио је у Исламабаду да ће САД појачати сарадњу са Пакистаном у области безбедности и упозорио да борба против екстремиста још није завршена.

"Нагласио сам да су Сједињене Државе посвећене продубљивању наше безбедносне сарадње са Пакистаном како би се елиминисале претње у пограничним зонама и на другим местима", рекао је Кери на заједничкој прес конференцији са пакистанским саветником за безбедност Сартаџом Азизом.

Кери је оценио да милитантне групе попут пакистанских и авганистанских талибана - мрежа Хакани и Лашкар-е-таиба и даље представљају претњу не само за Пакистан и његове суседе, већ и за САД и свет.

Пакистан је у децембру укинуо мораторијум на смртну казну на снази од 2008. године, само у случајевима тероризма после талибанског напада на школу у Пешавару где је убијено 150 људи, укључујући 134 ученика.

Власти у Исламабаду су одмах после напада погубиле девет особа.

Према наводима организације за заштиту људских права Амнести интернешенел, више од 8.000 осуђеника на смрт се налази у пакистанским затворима. Власти су навеле да предвиђају 500 погубљења оптужених за тероризам.

Наставак примене смртне казне наишао је на критике организација за заштиту људских права као и Европске уније, првог трговинског партнера Пакистана, које сматрају да "смртна казна није ефикасно средство у борби против тероризма".

Деца и особље вратили су се јуче у школу у Пешавару, нападнуту почетком децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару