Читај ми!

ЕУ: Хитан надзор спољних граница Шенгена

Европска унија мора увести хитан надзор спољних граница Шенгенског простора ради "темељног увида у кретање одређених путника", што је једна од мера за осујећење намера терориста да почине атентате и злочине у ЕУ, закључак је заседања министара унутрашњих послова Уније у Паризу.

Европска комисија је данас у Бриселу истовремено ставила до знања да ће од 1. фебруара бити темељно испитано како се досад спроводио режим без граница унутар Шенгена, а италијански медији јављају да влада у Риму не жели да се озбиљнијије мења слобода кретања унутар шенгенске зоне, на чему нарочито инсистирају Француска и Шпанија, јавља Бета.

Министри ЕУ су нагласили да је превасходно "нужно сагледати и искористи постојећа правила Шенгена, која захтевају да све чланице ЕУ морају потпуно проверити исправе путника на спољним границама Уније".

То је наведено у Бриселу и Паризу објављеној заједничкој изјави министара једанаест земаља ЕУ, који су на састанку заједно с америчким и канадским колегама, нагласили нужност тесне заједничке битке против тероризма и подвукли да је зато нужно изменити правила зоне Шенгена.

На питање да ли би темељитије промене правила Шенгена значиле да се до даљњег одлаже увођење шенгенског безвизног режима за нове кандидате из земаља изван Уније, званичници у Европској комисији су рекли да о томе једногласно одлучују све чланице ЕУ, а сагласно процени да ли су за то потпуно испуњени сви услови.

Такође је указано на то да чланице зоне Шенгена могу у одређеним ванредним ситуацијама кад би била угрожена унутрашња или спољна безбедност, поново увести контролу на унутрашњим границама.

У заједничкој изјави министара ЕУ, САД и Канаде "најоштрије се осуђују страшни и кукавички напади терориста" у Паризу и наглашава решеност да се "ојача дијалог како се терористима не би дозволило да сеју мржнњу, страх и поделе у нашим друштвима".

Отуд ће између ЕУ, САД и Канаде, наглашено је, бити "оснажена оперативна сарадња наших служби, као и служби битних партнера".

Европска унија ће увести додатне темељите мере за спречавање шверца оружја, онемогућавање екстремистичке индоктринације интернетом, осетно поспешити размену обавештајних информација и података.

Посебно је хитно, према закључку министара, увести јединствен европски регистар пописа путника, (ПНР), што би омогућило размену информација о и авионским путницима између држава ЕУ, уз јамчење заштите личних података.

Јединствени регистар ПНР ће користити првенствено авионске компаније да би се поуздано утврдили лични подаци путника, адресе, бројеви телефона, правци и летови којима путују, као и средство плаћања авионске карте, избор хране у авиону, што може бити од користи да се утврди вероисповест путника, као и подаци о његовом здравственом стању.

Европски парламент, у којем је досад било доста примедби на садржину регистра ПНР, данас ће расправљати о његовом усвајању.

Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев је нагласио да су министри ЕУ "уверени у незаменљиву корисност коришћења овог оруђа, у равни Европе, да би се ушло у траг онима који иду на попришта терористичких операција да се боре, оданде се враћају, као и да се ухватимо у коштац са свим организованим терористичким мрежама".

Регистар ПНР ће бити од битне користи и за сузбијање тешког међународног или наднационалног криминала, ставио је до знања Казнев, рекавши да ће се снажни напори у чланицама ЕУ уложити и у спречавање илегалне трговине оружјем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару