Читај ми!

Француска била против учешћа Нетанијахуа у маршу?

Кабинет израелског премијера Бењамина Нетанијахуа потврдио је да се Француска најпре противила идеји да он учествује у историјском маршу у Паризу. Француске власти су биле убеђене да би присуство лидера Израела могло изазвати "раздор", како су то описали израелски медији.

Извор у кабинету Бењамина Нетанијахуа рекао је за Радио Израел да Француска није дала званични разлог свом противљењу присуству израелског премијера. Израелски ТВ Канал 2 је навео да је Париз желео да избегне спомињање израелско-палестинског сукоба на маршу, преноси Танјуг.

Када је француском председнику Франсоа Оланду постало јасно да Нетанијаху жели да се придружи маршу, он га је лично позвао телефоном. Нетанијаху је најпре прихватио жељу Париза да не дође и позвао се на безбедносне разлоге да објасни зашто неће доћи.

Међутим, он се касније предомислио након што су шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман и министар економије Нафтали Бенет најавили да ће они ићи на марш.

Када је Нетанијахуов кабинет обавестио Јелисејску палату да он ипак долази, Француска је истакла да је позвала такође палестинског председника Махмуда Абаса.

У недељу су Оланд и светски лидери, укључујући Нетанијахуа и Абаса, марширали у великој процесији, која је почела тамо где су наоружани нападачи убили 12 људи у сатиричном недељнику Шарли ебдо.

Нетанијаху је најпре био у другом реду лидера али се после преместио у први уз председника Малија Ибрахима Боубакара Кеиту, Оланда, немачку канцеларку Ангелу Меркел, председника Европског савета Доналда Туска и Абаса.

На маршу је присуствовало око 1,6 милиона људи и био је највећи у серији демонстрација широм Француске, у којима је учествовало 3,7 милиона људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару