Читај ми!

Напади на независне медије у Хонгконгу

Непознати нападачи бацили су молотовљеве коктеле на редакцију и кућу власника једне од највећих медијских кућа у Хонгконгу Џимија Лаија.

Снимци са сигурносних камера резиденције Џимија Лаија приказују да је једно возило стигло испред куће око 1.30 после поноћи, да је маскирани нападач изашао и неколико тренутака касније бацио Молотовљев коктел, јавио је АП, преноси Фонет.

У готово синхронизованом нападу, идентичан сценарио виђен је и испред изграде "Некст медије", у другом крају града.

Нико није повређен и, а мањи пожар је брзо угашен. Кола коришћена у нападима су пронађена запаљена, јавили су локални медији.

Полицијски званичници су рекли да су оба случаја под истрагом, али за сада нападачи остају ван домашаја надлежних органа.

"Нисмо шокирани. На несрећу, насиље је постало регуларна појава у Хонгконгу. То је чињеница", навео је портпарол "Некст медије" Марк Симон, додајући да је циљ напада застрашивање.

Некст медија је издавач неколико новина међу којима су недељник Некст магазин и једне од напопуларнијих градских новина Епл Дејли.

Лаи је познат као критичар Пекинга и присталица продемократског покрета Хонгконга, који је прошле године окупирао улице и 11 недеља протестовао тражећи слободне изборе. Лаи је био међу хиљадама демонстраната и један од ухапшених.

Убрзо након тога, он је поднео оставку на место председника Некст медија, наводећи породичне и личне разлоге, али је остао већински власник.

"Некст медија" је позната по критиковању власти Хонгконга и кинеске владе, а до сада је неколико пута била на мети напада.

Прошле године стотине мејлова процурило је на друштвеним мрежама са детаљима донација Лаија локалним продемократским политичким странкама и политичарима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару