Читај ми!

Сурова зарада индустрије крзна

Више од 55 милиона животиња годишње у свету буде убијено на суров начин зарад профита индустрије крзна. У Кини је индустрија крзна једна од најисплативијих привредних грана – процват доживљава због новог слоја богаташа. Све је више илегалних фарми и крађи кућних љубимаца.

Град Шангкун на северу кинеске провинције Хебеј доживљава привредни процват јер је све више фарми за узгој животиње и прераду крзна, што је једна од најпрофитабилнијих делатности у Кини.

Према подацима удружења кожне индустрије, та грана је у 2013. остварила профит од 13,5 милијарди долара. Индустријализација је изнедрила и нове богаташе који куповином луксузних производа и крзна потврђују друштвени статус, па Шангкун – центар крзнене индустрије, све теже може да удовољи тражњи.

"Купио сам бунду својој жени јер су ове бунде доброг квалитета, сви који имају новац купују крзно, сви воле да га имају", каже купац Мо Руан.

Крзна из Шангкуна су лиценцирана и нашла су пут до европских произвођача, јер Кина настоји да строгим прописима о узгоју животиња ради крзна удовољи стандардима Европе и Канаде. Представници асоцијације произвођача крзна не поричу да има много илегалних фарми животиња, што је према кинеском закону строго кажњиво.

"На фармама се поштују прописи о узгоју и третману животиња. Али постоје и илегалне фарме, које крше закон, мада су оне у мањини", каже Хуанг Ђани, директор комисије за крзно.

У илегалним фармама у Кини годишње се убије више од два милиона паса и мачака. Кинеска индустрија крзна је водећа у свету, остварује више од 85 одсто светске производње, али је сматрају и најсуровијом. Животиње нагуране у кавезе транспортују се без воде и хране, да би затим биле убијене на најокрутнији начин.

За израду једне бунде потребно је 12 до 15 паса или 24 мачке. На само десетак километара од центра крзнене индустрије све је више илегалних фарми које нижим ценама привлаче купаце.

"То је веома исплатива делатност. Ако људи желе да носе крзно, одакле ћете им то набавити?", каже Ђао Ђанг, власник фарме крзна.

Кинеска полиција у покрајини Лајонинг ухапсила је кријумчаре који су украли више од хиљаду мачака – кућних љубимаца, како би их продали илегалним фармама.

САД су забраниле увоз, извоз и продају псећег и мачјег крзна 2002. године, а од 2008. ембарго је и у земљама ЕУ. У пројекат трговине без крзна укључиле су се модне марке MAK, Есприт, H&M...

"Нека ти буде пријатно у сопственој кожи. Пусти животиње да задрже своју", порука је кампање којом сваке године, последњег петка у новембру, када индустрија крзна остварује највеће зараде пред новогодишње празнике, љубитељи животиња широм света позивају да се заустави убијање животиња зарад помодарства и остваривања профита.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару