Читај ми!

Браћа Куаши убијена, талац ослобођен

Двојица осумњичених за напад на недељник "Шарли ебдо" убијени у акцији полиције у месту Дамартин ан Гоел, јавља АФП. Полиција ослободила човека који се крио у једној од просторија штампарије. Послала ме је Ал Каида, рекао нападач.

23.30 - Ал Каида прети новим нападима у Француској, јавља АФП. 

19.30 - Шериф Куаши рекао раније за француску ТВ БФМ да га је послала и финансирала Ал Каида, преноси АФП.

18.45 - Мушкарац за кога се веровало да је био талац браће Куаши, скривао се у једној од просторија штампарије, јавља лист Фигаро.

17.15 - Браћа Куаши убијена у акцији француске полиције, јавља АФП,  позивајући се на полицијске изворе. Талац ослобођен.

17.00 - Пуцњи и експлозије се чују из Дамартин ан Гоела и дим се вијори из штампарије где се налазе браћа Куаши, јавља Ројтерс.

16.00 -  Отказан састанак Франсоа Оланда и Ангеле Меркел који је био заказан за недељу, јавља АФП.

14.15 - Исламска држава преузела одговорност за терористичке нападе у Паризу и запретила да су Велика Британија и САД следеће на удару, преноси Танјуг.

13.45 - Пуцњава у супермаркету на истоку Париза, нападач држи таоце, јавља АФП. 

13.20 - Власти потврдиле да су Саид и Шeриф Куаши сигурно у штампарији, али да још увек није утврђено да ли је и талац унутра. Успостављен контакт са нападачима. Деца из оближњих школа евакуисана, јавља Фигаро.

12.30 - Не може се рећи да је успостављен дијалог са нападачима, али ни да се размишља о упаду полиције, каже портпарол француског МУП-а. Браћа Куаши поседују тешко наоружање, циљ је да се ухвате живи, јављају француски медији.

11.20 - Преговарачи ступили у телефонски контакт са браћом Куаши, која су рекла да желе да умру као мученици, каже локални политичар, преноси Фигаро.

11.00 - Браћа Куаши држе заточену само једну особу, јавља Паризјен. Лист Фигаро пише да је талац Мишел Каталано, рачуновођа предузећа, стар 28 година, чија породица од јутрос не може да га добије на телефон.

10.45 - Идентификован осумњичени за убиство полицајке у Монружу, који припада истој џихадистичкој групи као и нападачи на "Шарли ебдо". Ухапшене две особе.

10.40 - Француско тужилаштво демантовало да је било жртава у пуцњави. Полиција опколила са свих страна место где се налазе осумњичени за напад на "Шарли ебдо".

10.20 - Све расположиве антитерористичке јединице на терену. У току акција хапшења браће Куаши, најважније очекујемо у наредним сатима, каже министар полиције Бернар Казнев, јавља Фигаро.

10.05 - Две особе убијене у пуцњави код индустријске зоне Париза. Браћа Куаши заузела штампарију у месту Дамартин ан Гоел, где држе таоце. Полиција блокирала околину.

09.15 - Двојица младића, који по опису личе на осумњичене, украла "пежо" надомак Париза. Полиција кренула за њима.

Браћа Саид и Шериф Куаши, осумњичени за напад на француски сатирични часопис "Шарли ебдо", убијени су у штампарији у Дамартин ан Гоелу.

Како наводе француски медији, браћа Куаши убијена су након што се из штампарије, видео дим и зачуло се више јаких експлозија, пошто су снаге француске жандармерије (ГИГН) извеле напад на објекат.

Иако се сматрало да је један човек талац браће Куаши, он се ипак скривао у једној од просторија штамарије откако су осумњичени јутрос заузели зграду.

Новинар Фигароа са лица места јавља да нападачи нису знали да се графичар Лилијан (27) скрива у том објекту.

Лилијанова породица је узалудно покушавала да са њим ступи у контакт између 9 и 11 сати, а његов отац је на крају добио СМС поруку са текстом: "Кријем се на првом спрату. Мислим да су све побили. Јавите полицији", преноси Фигаро.

Полиција и антитерористичке снаге претходно су блокирале све улазе у то место са 8.000 становника, покушавајући да ограниче размере опсаде. Деца из оближњих школа, које су чували жандарми, безбедно су била евакуисана.

Раније данас осумњичени за напад на Шарли ебдо украли један аутомобил којим су наставили бекство. Реч је о возилу марке "пежо 206", који је украден јутрос у граду Монтањи Сент Фелисит, педесетак километара североисточно од Париза.

Више хиљада припадника снага безбедности било је укључено у потеру за терористима.

Браћа Куаши су, наводно, били виђени јуче ујутру, на северу Француске у возилу марке "рено клио" сиве боје.

Пре два дана, 7. јануара, извршен је крвави напад у Паризу на сатирични недељник Шарли ебдо у коме је убијено 10 новинара и два полицајца.

Према подацима из Вашингтона, Шериф и Саид Куаши су више година на америчкој листи терориста, а Саид Куаши је обучаван у Јемену.

Шериф Куаши је џихадиста познат француским антитерористичким службама. Он је осуђен 2008. на три године затвора, од којих 18 месеци условно, због учествовања у мрежи за слање бораца за Ал Каиду у Ираку.

У Француској и широм света људи одају пошту жртвама напада на Шарли ебдо. У Паризу су се ноћас хиљаде људи окупиле на Тргу Републике. Цвеће, свеће и карикатуре прекрили су подножје споменика на Тргу, а многи учесници скупа носили су плакате на којима је писало "Ја сам Шарли", слоган који је постао глобални позив на солидарност након најтежег терористичког напада у Француској у протеклих пола века.

У Савету безбедности Уједињених нација минутом ћутања одата је пошта жртвама напада у Паризу. Савет је оштро осудио напад, назвавши га не само терористичким него и кукавичким.

У Фиренци, статуа Микеланђеловог Давида огрнута је француском заставом у знак солидарности са пострадалима.

У Вашингтону, амерички председник Барак Обама ненајављено је посетио амбасаду Француске. У Књигу жалости уписао је да у име свих Американаца изражава најдубље саучешће и солидарност са француским народом.

Поводом напада на Шарли ебдо, у Амбасади Француске у Београду била је отворена Књига жалости, и то од 10 до 12 и од 14 до 16 часова.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару