Свака земља могућа мета терориста

Професор Факултета политичких наука у Београду Драган Симић каже за РТС да свака земља у различитој мери може бити мета напада терориста. Разлог за напад у Француској не треба тражити само у спољној политици те земље. Може се очекивати већи степен ксенофобије у Европи, истиче професор Симић.

Драган Симић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су терористи претња за сваку земљу, али да највише од њих страхују оне земље које су се активно укључиле у борбу против Исламске државе и њених вођа.

"Тек ћемо видети на које начине ће све Европа одговорити. Сви смо ми потенцијалне жртве у овом тренутку, само неко више, а неко мање. Веровало се да након удара у Лондону и Шпанији, у Европи се то не може поновити, а ипак се нешто овако догодило", каже професор Симић.

Веома је тешко, не само системског удара већ и од појединачних напада заштити институције, места и људе, указује професор Симић.

Напомиње да се на терористичке нападе мора системски одговорити, и додаје да тврдња да је на помолу нови крсташки рат само "долива уље на ватру" и да нико разуман не жели свет склизне у тако нешто.

Професор Симић понавља је свака земља потенцијална жртва и подвлачи да напад на Француску не може објаснити само спољна политика, већ да треба тражити и унутрашње разлоге.

Подсећа да и за нашу земљу постоји бојазан од терориста и да је увек потребан степен опреза и додаје да се Србија правилно определила и да наше службе добро обављају свој посао.

На питање како ће нови програм заштите од тероризма обликовати Европу, професор Симић указује да ће у сваком случају предупредити будуће терористичке ударе, али и да ће подићи степ ксенофобије у Европи, збити редове ЕУ тако да ће Европа још више постати сумњичава према мигрантима.

Професор Симић каже и да овај догађај јесте велико изненађење, али да је ујединио свет и да може утицати на решавање тренутно актуелних светских питања.

"Москва је већ показала велико разумевање, јер и сама има проблем са тероризмом. Русија је важна земља на фронту борбе против тероризма, и ово ће приближити земље, и омогућити да се покаже извесна еластичност над решавањем украјинског питања које јесте тренутно велика претња безбедности", закључује професор међународних односа на Факултету политичких наука Драган Симић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару