Јункер: Бранићемо европске вредности

Европска унија је чврсто решена да одбрани своје вредности, поручио је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер на састанку са државним руководством Летоније у Риги.

"Дубоко смо потресени. ЕУ је у жалости", рекао је Јункер на конференцији за новинаре првог дана састанка, којим је требало да се свечано обележи почетак летонског председавања.

Као преноси Танјуг, данашњи састанак летонског политичког врха са колегијумом Европске комисије у Риги протекао је у сенци јучерашњег терористичког напада у Паризу који је однео животе дванаест људи и почео је, као и сви данашњи скупови у ЕУ, минутом ћутања.

"Било је тешко данас расправљати о дневном реду", рекла је новинарима летонска премијерка Лајмдота Страујума и додала да је данас договорен широк списак мера за борбу против тероризма.

Она, као ни Јункер, није желела да открива детаље о тим мерама, уз напомену да ће о томе коначну реч имати министри спољних и унутрашњих послова земаља чланица на сатанцима у Бриселу касније овог месеца.

"Данас је време за тишину", упозорио је Јункер, додајући да га искуство учи да се треба чувати пренагљених одлука јер тада постоји ризик да одговор буде прејак или преслаб у односу на проблем.

Он је најавио да ће ЕК појачати сарадњу са Интерполом, који има базу података о грађанима ЕУ који ратују на страни џихадиста у Сирији и Ираку.

Могерини: Морамо раздвојити тероризам од ислама

У сличном тону је на заједничкој конференцији за медије са шефом летонске дипломатије Едгарсом Ринкевичсом говорила и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

"Морамо раздвојити тероризам од ислама", рекла је Могерини и нагласила да ниједна религија не може да оправда терористичке нападе попут јучерашњег.

Она је истакла да сузбијањем екстремизма, осим полиције и правосуђе, треба да се баве и европске културне институције.

"Морамо да одвратимо младе Европљане од жеље да се прикључе терористима", рекла је она подсећајући да су џихадисти осумњичени за јучерашњи терористички напад грађани ЕУ.

"Обновити дијалог са Русијом"

Високи званичници Европске уније су се на састанку у Риги заложили за обнову дијалога са Русијом о политичком решењу украјинске кризе и констатовали да ситуација на терену показује знаке смиривања.

"Треба нам прилика да обновимо дијалог са Русијом", рекао је новинарима Едгарс Ринкевичс, министар спољних послова Летоније, која од 1. јануара председава ЕУ. Он је најавио да ће сутра отпутовати у Москву, где ће се срести са тамношњим шефом дипоматије Сергејом Лавровим.

"Та посета је од кључног значаја", изјавила је Могерини и додала да су у последње време уочени неки позитивни сигнали из Москве.

Ситуација у источној Украјини се благо побољшава, а имамо и назнаке да Русија мења свој став и када је реч о другим областима, као што је сукоб у Сирији, рекла је она.

Могеринијева је казала да је у сталном контакту са шефовима дипломатија земаља чланица и да у ЕУ влада јединство у вези са политичким решењем за украјинску кризу.

"Сви знамо где хоћемо да стигнемо, а то је пуна примена споразума из Минска и трајно политичко решење", рекла је она.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је на данашњем састанку у Риги најавио додатну финансијску помоћ Украјини у вредности од 1,8 милијарди евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару