Читај ми!

"Шарли ебдо" више пута разбеснео муслимане

Француски сатирични недељник "Шарли ебдо", у чијем седишту је данас убијено најмање 12 људи у терористичком нападу, познат је по карикатурама муслиманских лидера, али и папа и шефова држава или влада.

Премда је екстремистичка Исламска држава недавно запретила Француској нападима, часопис је преко Твитера петнаестак минута пре пуцњаве објавио карикатуру лидера Исламске државе – Абу Бакра ел Багдадија.

На редакцију листа је 2011. године бачена запаљива бомба, после објављивања броја под називом "Шарија ебдо", с "Мухамедом као главним и одговорним уредником", наводи Танјуг.

То није био ни први а ни последњи пут да нискотиражни магазин исмева пророка, наводи АП.

Годину дана касније, у септембру 2012, часопис је објавио још карикатура Мухамеда, међу којима је и она на којој је пророк наг и у порнографским или понижавајућим позама, у време насилних протеста у неколико земаља због филма "Невиност муслимана", снимљеног у САД, у којем је Мухамед исмејан.

У то време, француске школе, дипломатска представништва и културни центри у 20 муслиманских земаља били су привремено затворени из страха од одмазде, а уредник часописа Стефан Шарбоније примио је мноштво претњи смрћу и од тада је под заштитом полиције.

Власти Француске су браниле лист од критика, али су га ипак осудиле због подстицања напетости.

"Ми се према вестима понашамо новинарски. Неки користе камере, неки рачунаре, а ми папир и оловку", рекао је 2012. године карикатуриста листа Луз. "Оловка није оружје, већ начин изражавања."

Шарбоније је такође бранио карикатуре Мухамеда.

"Мухамед за мене није светац", рекао је он пре две године. "Не кривим муслимане што се не смеју нашим цртежима. Али, ја живим по француском закону, а не по Курану."

Ислам није био једина мета магазина. На насловним странама појављивали су се и папа Бенедикт XVI у љубавном загрљају с припадником швајцарске гарде, која чува Ватикан; бивши француски председник Никола Саркози приказан је као вампир; као и ортодоксни Јеврејин који љуби нацистичког војника.

После 2011. Шарли ебдо је у више наврата био мета хакерских напада, а зграду у којој је редакција листа већ две године обезбеђује полиција.

Сатирични магазин је доспео у жижу јавности у фебруару 2006. када је штампао карикатуре пророка Мухамеда, које су се првобитно појавиле у данском дневнику Јиландс постен, изазвавши бес и огорчење у муслиманском свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи