Пољска примила захтев за екстрадицију Поланског

Варшава је примила захтев за екстрадицију редитеља Романа Поланског Сједињеним Америчким Државама, где га траже због оптужби за силовање малолетнице 1978. године, саопштила је Канцеларија пољског Тужилаштва.

Потрпарол Канцеларије Тужилаштва Матеуж Мартињук рекао је да ће тужиоци затражити да испитају Романа Поланског у вези са захтевом за екстрадицију САД, пренео је Ројтерс.

Примили смо захтев од америчке стране почетком јануара и данас ћемо га проследити Канцеларији Тужилаштва у Кракову, рекао је Мартињук и додао да ће тужиоци позвати Поланског да би га саслушали, преноси Танјуг наводе државне новинска агенција ПАП.

Полански се налази у Кракову где планира да сними филм.

Калифорнијски суд одбио је 24. децембра најновији захтев редитеља Романа Поланског за затварање 37-годишњег случаја сексуалног напада на малолетницу.

У образложењу одлуке, судија Вишег суда у Лос Анђелесу, Џејмс Брендлин, навео је да се суд не може бавити тврдњама редитеља да је лажно оптужен ни његовим захтевом за затварање случаја јер се он и даље води као бегунац који је напустио земље након што је 1977. признао кривицу за незаконити секс са малолетницом.

Адвокати Поланског су тражили да се одржи рочиште на ком би представили нове доказе у корист тезе да је 81-годишњи редитељ жртва непрофесионалног понашања суда и тужилаштва.

Судија Брендлин је навео да Полански има могућност да се врати у Калифорнију и лично представи чињенице.

Редитељ "Кинеске четврти" и "Розмарине бебе" је оптужен 1977. године за силовање 13-годишње девојчице у Лос Анђелесу.

Полански је признао кривицу за секс са малолетницом, али је побегао из САД у Француску пре пресуде из страха да би могао да буде осуђен на дугогодишњу затворску казну.

Његови адвокати годинама покушавају да издејствују одбацивање случаја, али амерички судови инсистирају на његовом повратку у Калифорнију.

Пољско тужилаштво испитивало је Поланског у октобру пошто су америчке власти тражиле његово изручење. Он је 2009. провео 290 дана у кућном притвору у Швајцарској док су власти разматрале његово изручење САД.

Полански, који је детињство провео у Пољској, најавио је да планира да сними филм о Алфреду Драјфусу, француском официру јеврејског порекла лажно оптуженом за издају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи