Ердоган: Време за обрачун ЕУ са исламофобијом

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је Европској унији да је време да се обрачуна са "исламофобијом", уместо да Турској даје лекције о демократији.

Ердоган је у свом говору амбасадорима Турске у иностранству, у Анкари, рекао да они треба да следе поуздану спољну политику како би представили снажну и самоуврену "нову Турску" под његовим вођством, пренео је АФП.

Ердоган је позвао ЕУ да "преиспита своју политику према Турској" и оптужио је за одуговлачење када је реч о захтеву Турске за чланство у европском блоку. 

"Верујте ми да је за жаљење да ЕУ покушава да Турској даје лекције уместо да покуша да реши веома озбиљне претње са којима се суочава", рекао је Ердоган, преноси Танјуг.

Турски председник је рекао да су расистичке, дискриминаторске појаве и исламофобија у порасту у Европи и да сваким даном, расистичке организације освајају симпатије у неким западним друштвима.

"Исламофобија - на коју стално скрећемо пажњу и упозоравамо - представља озбиљну претњу у Европи", рекао је Ердоган.

"Уколико ово питање данас не буде озбиљно решено и ако популизам зароби европске политичаре, ЕУ и европске вредности биће доведене у питање", додао је Ердоган.

Ердоган је поручио амбасадорима да Турска није "држава коју било ко може да оптужује и упире прстом" и да они који је критикују морају да виде да "имају посла са новом Турском, великом Турском, са својом економијом, демократијом и спољном политиком".

Турски председник је, такође, упозорио амбасадоре да буду "на опрезу" у светлу онога што је описао као кампању западних медија да прикажу Турску као недемократичну државу.

"Они (западни медији) нису поштени, нису искрени. Они дођу и разговарају са нама. Ми им дамо неопходне одговоре. Ми им покажемо документа, али успркос свему томе, они следе свој пут", рекао је Ердоган.

Ердоганове изјаве поклопиле су се са данашњим хапшењем холандске новинарке Фредерике Гирдинк на југоистоку Турске.

Она је пуштена након неколико сати испитивања због коментара на Твитеру којима је наводно подржала једну "терористичку групу".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи