Израел прети Палестинцима због суда

Израелски лидери су запретили да ће предузети оштрије акције против Палестинаца због њихове одлуке да се учлане у Међународни кривични суд, дан након што су замрзли трансфер више од 100 милиона долара од пореза који Израел убира у име Палестинске управе.

Прошлонедељна палестинска одлука да траже чланство у суду, коме би могли да туже Израел за ратне злочине, разљутила је ту земљу, преноси Танјуг.

"Палестинска управа је изабрала сукоб с Израелом и ми нећемо седети скрштених руку", рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху на данашњој седници владе, додавши да Израел неће дозволити да се његови војници "довуку" пред међународни суд.

Палестинци су предали молбу прошле недеље у седишту УН у Њујорку и очекује се да ће бити усвојена за око 60 дана.

Они су наговестли да би могли да туже Израел због ширења јеврејских насеља на окупираним територијма и због понашања израелске војске током летошњег седмонедељног рата у Појасу Газе.

Израел је у првом реаговању током викенда саопштио да је замрзнуо 500 милиона шекала (више од 125 милиона долара) пореза сакупљених у име Палестинаца. Тај месечни трансфер је кључни извор готовог новца за палестинску владу, наводи Асошијетед прес.

Израелски министар за стратшке послове Јувал Стајниц је најавио да би Израел могао предузети и оштрије акције.

"Ако Палестинска управа настави да нас напада, процењујем да ћемо размотрити друге кораке", рекао је он.

У међувремену је израелски Врховни суд одбацио израелски војни план о проширењу сепарационе баријере према Западној обали кроз палестинско село крај Јерусалима.

Становници села Батир су истакли да ће баријера уништити древне пољопривредне терасе. У јуну је УНЕСКО прогласио Батир местом Светске баштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи