Читај ми!

Њујорк, поново окренули леђа градоначелнику

Полицајци у Њујорку оглушили су се о позив да не одрже протест на сахрани свог погинулог колеге, намерно окренувши леђа док је градоначелник Бил де Бласио одавао почаст убијеном полицајцу.

Упркос позиву комесара њујоршке полиције Била Бретона да не протестују против градоначелника, на десетине полицајаца у групи од око хиљаду окренуло је леђа великим екранима преко којих је преношено обраћање градоначелника унутар капеле у Бруклину.

Полицајац Венђијан Лиjу (32) убијен је из ватреног оружја 20. децембра заједно са својим партнером Рафаелом Рамосом (40), док су седели у патролним колима у Бруклину.

И на Рамосовој сахрани, која је била 27. децембра, полицајци су окренули леђа Блазију.

Убиство полицајаца у по бела дана шокирало је највећи град у Америци, а припадници снага реда су се у гневу окренули против де Бласија због подршке коју је дао демонстрантима, у њиховим захтевима за реформу полиције, пренео је АФП.

Оптужени за убиства Лија и Рамоса, Исмаил Бринсли, најавио је на друштвеним мрежама да намерава да нападне полицајце као освету за смрт два ненаоружана Афроамериканца чији су виновници припадници полиције.

Протести због убиства Афроамериканаца открили су раскол између Де Бласија и њујоршке полиције, навела је француска агенција.

Њујоршки полицајци посебно су били гневни због коментара градоначелника, који саветује свог сина, мелеза, да буде посебно опрезан у близини полиције.

Одлука велике пороте у новембру у Фергусону, у држави Мисури, да се не подигне оптужница против полицајца Дарена Вилсона који је убио Афроамериканца Мајкла Брауна (18), изазвала је насилне протесте у том граду, а протеста је било и у другим градовима САД.

Почетком децембра, велика порота у Статен Ајланду у Њујорку донела је одлуку да ослободи полицајца белца, који је руком "придавио" ненаоружаног Афромериканца Ерика Гарнера, приликом његовог хапшења због нелегалне продаје цигарета.

Одлука велике пороте у случају Гарнера изазвала је уличне протесте у Њујорку и другим градовима.

У САД се већ дуже време води жестока дебата о односу снага безбедности према Афроамериканцима, као и о претерано агресивним акцијама полиције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи