Израел, ухапшена група повезана с џихадистима

Забележен први случај у Израелу у коме су Палестинци планирали нападе у име Исламске државе. Израелски медији објавили су идентитет тројице ухапшених младића.

Израелска безбедносна служба Шин бет и армија ухапсиле су у новембру терористичку групу која се идеолошки и религиозно идентификује с Исламском државом и чији су чланови планирали нападе на израелске цивиле и војнике, обелодањено је данас, након укидања ембарга на објављивање.

Та група глобалног џихада са седиштем у Хеброну на Западној обали је прва позната палестинска група повезана с поменутом организацијом, која делује у Сирији и Ираку, преноси Танјуг.

Израелски медији објавили су идентитет тројице ухапшених младића Ахмеда Шехаде (22), Мухамеда Заруа (21) и Кусаја Масавдеха (23).

Иако је речено да се они идентификују с Исламском државом нигде се не помиње да су одлазили са Западне обале и састали се са члановима те организације.

Један званичник Шин бета рекао је да је то први познат случај у Израелу у коме су Палестинци планирали нападе у име Исламске државе, која је привукла десетине страних добровољаца, укључујући Палестинце и израелске Арапе.

Током истраге Шехаде је признао да је планирано оснивање групе Исламске државе како би се изводили напади.

Такође је рекао да су он и Масавде направили неколико експлозивних направа и да су једну безуспешно бацили на израелске снаге. Такође су планирали да убију једног војника и да користе његово оружје и униформу да изведу оружане нападе на Израелце. Против једног од њих је већ подигнута оптужница у војном суду за чланство и активност у забрањеној организацији између осталог.

Против друге двојице подићи ће се оптужница у наредним данима. У оптужници је наведено да је он радио на оснивању "војне ћелије организације Исламске државе у намери да набави оружје и изведе нападе против државе Израел и Палестинке управе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи