Нигерија, отето 40 дечака и младића

Наоружани нападачи отели су 40 дечака и младића из села на североистоку Нигерије, а становници и безбедносне снаге верују да су за то одговорни припадници екстремистичке групе Боко Харама.

Позивајући се на изјаву сведока Мохамада Зарамија, агенција Ројтерс је пренела да су нападачи упали у забачено село Малари у среду у вечерњим сатима и да су били прилично наоружани, али да нису пуцали, нити било кога убили.

Зарами је рекао да је отето више од 40 дечака и младића, узраста између 15 и 23 године.

Припадници Боко Харама су отели на стотине људи протекле године. Безбедносне снаге наводе да дечаке регрутују да се боре, а девојчице користе као сексуално робље.

Нешто раније, родитељи 200 девојчица које су у априли отели припадници Боко Харама, најавили су да ће се директно обратити Уједињеним нацијама за помоћ, пошто су изгубили наду да ће их влада Нигерије спасити.

"Ако влада не може да предузме акцију, тражићемо помоћ од УН, а ако нас они одбију, онда заиста не знамо шта да ћемо да радимо", рекао је Ројтерсу представник родитеља Енох Марк, чије су две ћерке отете.

Екстремисти Боко Харама су 14. априла упали у школу и отели 270 девојчица, од којих је око 50 успело да побегне.

Боко Харам се у верски мешовитој Нигерији бори за увођење шеријата и одговорна је за смрт хиљада људи у протеклом периоду.

Општи избори у Нигерији заказани су за 14. фебруар. Због сталног крвопролића повећана је забринутост за безбедност у земљи уочи гласања, а упозорено је да би гласање могло бити онемогућено у великим деловима на североистоку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи