Истражитељи ушли у олупину трајекта

Италијански ватрогасни и истраживачки тимови опремљени гас-маскама, ушли су у олупину изгорелог трајекта "Норман Атлантик", који се запалио 28. децембра у Јадранском мору, покушавајући да утврде узрок пожара и можда пронађу тела жртава.

Бродови-тегљачи су јуче поподне почели да вуку изгорели брод према јужној италијанској луци Бриндизи, након што су неповољни временски услови у Јадранском мору мало попустили, јавља АП, преноси Танјуг.

Трајект је под италијанском заставом пловио под овлашћењем грчког трајектног оператера "Анек лајн" од Патраса у западној Грчкој до Анконе у Италији са 478 путника и чланова посаде и више од 200 возила када се запалио, приближно 44 наутичке миље северозападно од грчког острва Крф.

Грчке и италијанске власти су објавиле веома различите податке о томе колико се људи и даље воде као нестали у тој несрећи, у којој је погинуло најмање 11 људи.

Упркос чињеници да слаба ватра још тиња на трајекту, власти су дозволиле да петоро истражитеља уђе на њега, оценивши да за њих нема опасности.

Командир ватрогасне бригаде у Бриндизију Микеле Анђули, рекао је новинарима да је још рано за процене да ли ће тимови успети да пронађу још тела на трајекту.

"Оно што за сад знамо је да на трајекту има аутомобила и камиона која још слабо горе, што би могло да траје још дуго", рекао је Анђули.

Потрага за телима не може да почне док сви пожари не буду потпуно угашени, наводи агенција АП.

У међувремену, у Барију је покренута истрага против још четворо људи. Осим капетана брода и шефа компаније која је изградила трајект, под истрагом су два члана посаде и два представника грчке трајектне линије "Анек", која је унајмила "Норман Атлантик".

Како пише италијанска штампа, капетан Арђиљо Ђакомази, рекао је на саслушању да посада није како треба следила његова упутства при спуштању чамаца за спасавање, као и да је део за возила био претрпан.

Италијанска телевизија објавила је да су путници приметили да се само у једном чамцу за спасавање налази петоро чланова посаде, што је кршење правила по којем у тај чамац може да уђе само три члана посаде, како би помогли у евакуацији путника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи