Палестинци предали документа за Meђународни суд

Палестинци су предали документа Уједињеним нацијама како би се учланили у Међународни кривични суд, што ће им ускоро омогућити да захтевају оптужбе за ратне злочине против Израела.

Палестински амбасадор у УН Ријад Мансур је предао та документа, звана инструменти за ратификацију, помоћнику генералног секретара за Правне послове Стивени Матијасу, преноси Танјуг.

МКС је прихватио признање Палестине као државе посматрача од стране Генаралне скупштине УН.

Предаја докумената је последњи формални корак за Палестину да постане члан тог суда, што би могло да потраје најмање 60 дана, наводи Асошијетед прес.

Палестински председник Махмуд Абас потписао je документа након што је Савет безбедности УН одбацио резолцију којом се одређује рок до краја 2017. године за потпуно повлачење Израела са окупираних палестинских територија.

Израел је запретио осветом ако се Палестинци придруже суду и САД се такође оштро противе том потезу јер сматрају да је то препрека надама за постизање израелско палестинског мировног споразума.

Абас је био под јаким притиском да предузме акцију против Израела након седмонедељног рата између те земље и екстремиста у Појасу Газе летос.

У МКС-у Палестинци би могли да затраже гоњење израелских политичких и војних званичника за наводне ратне злочине, укључујући ширење јеврејских насеља на окупираној земљи и војне акције у којима је погинуло много цивила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи