Читај ми!

Протест за слободу новинара "Ал Џазире"

У Лондону и Хагу одржани протести у знак подршке тројици новинара катарске телевизије "Ал Џазира", који су већ пуну годину у затвору у Египту.

Од 29. децембра прошле године у затвору су Аустралијанац Питер Грест, као и његове колеге египатско-канадски новинар Мухамед Фахми (шеф дописништва Ал Џазире у Египту) и египатски новинар Бахер Мухамед, подсећа Танјуг.

Грест и Фахми су у јуну осуђени на по седам година затвора, а Мухамед на 10. Они су били оптужени да су помагали Муслиманској браћи свргнутог председника Мухамеда Мурсија.

Још троје страних новинара, међу којима и извештач британске телевизије Сју Тартон и холандска новинарка Рена Натјес, осуђени су у одсуству на 10 година.

Испред египатске амбасаде у Лондону окупило се око 50 демонстраната који су носили транспаренте са натписима: "Одмах их ослободите" и "Новинарство није кривично дело", пренела је агенција АФП.

Многи од њих имали су завезане руке и прелепљену траку преко уста.

"Порука је: 'Што је много, много је'. Наши људи су у затвору 365 дана", рекла је Тартонова.

Она је навела да су новинари у затвору јер египатска влада покушава да "пошаље поруку" Катару, који је подржао Муслиманску браћу.

Истовремено, испред египатске амбасаде у Хагу окупила се мања група људи, а Натјесова је прочитала писмо египатско-канадског новинара Мухамед Фахми, који је у египатском затвору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи