Порошенко с Путином, Меркеловом и Оландом

Украјински председник Петро Порошенко најавио је да ће се у главном граду Казахстана, Астани, 15. јануара сусрести са лидерима Русије, Немачке и Француске.

Украјински председник Петро Порошенко рекао је на прес конференцији у Кијеву да ће његова дипломатска година почети 15. јануара у Астани где ће бити одржан договорени састанак у нормандијском формату, преноси Танјуг.

АФП наводи да су преговори о решавању украјинске кризе између четири лидера први пут одржани у јуну у Француској.

Нормандијски формат разговора подразумева учешће лидера Украјине, председника Русије и Француске, Владимира Путина и Франсоа Оланда, и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Порошенко је, како преноси Интерфакс, рекао да је министарствима спољних послова тих земаља дат налог да припреме дневни ред и нацрте одлука тог сусрета.

Украјински председник потписао је закон којим земља одустаје од несврстаног статуса, али и наговестио да ће бити расписан референдум пре подношења захтева за пријем у НАТО.

Због тог закона који је парламент усвојио прошле недеље, Москва је оштро изразила незадовољство оцењујући да је тиме угрожена њена безбедност, као и безбедност Европе.

Порошенко је рекао да ради на реформи украјинске привреде и војних снага како би се испунили стандарди Европске уније и НАТО, али да ће препустити украјинским грађанима да одлуче да ли ће земља у НАТО.

"Када будемо могли да се прилагодимо тим критеријумима, народ Украјине ће одлучити о чланству", рекао је Порошенко и додао да би то могло да се деси у наредних пет до шест година.

Без обзира на ентузијазам, шансе за улазак Украјине у НАТО у скоријој будућности су мале, оцењује агенција АП.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи