Читај ми!

Амерички сан Исламске државе

У жељи да створи ново друштво по сопственим правилима, Исламска држава не регрутује више само борце већ све више привлачи читаве породице. Џихадисти преузимају постојеће болнице, школе, али и граде нове – како би имали "нормалне услове" за живот о којем сањају.

Експерти већ месецима посматрају како у такозвани калифат, поред нових бораца, пристиже и све већи број лекара, медицинских сестара, инжењера, адвоката, као и читавих породица, пише Вашингтон пост, а преноси Танјуг.

Они, како пише амерички лист, треба да допринесу изградњи државе која почива на најстриктнијем тумачењу шеријата.

Те породице "верују да чине праву ствар за своју децу", каже експерт за екстремизам Мелани Смит са Краљевског колеџа у Лондону.

За разлику од Ал Каиде, која делује у више земаља али је војска без државе, Исламска држава контролише територију коју је заузела у Ираку и Сирији.

Да би створила исламистичко друштво којем тежи, група је почела да преузима постојеће школе, болнице и друге институције потребне за свакодневни живот или да гради нове.

"Што више успеха имају у изградњи свог новог друштва – то су више у стању да привуку читаве породице", каже Миа Блум, професор студија безбедности на Универзитету у Масачусетсу, која се бавила истраживањем на тему жене и тероризам.

"То је скоро као амерички сан, само што није америчка верзија већ верзија Исламске државе", каже Блумова.

У Раки, упоришту Исламске државе, исламисти су изградили породилиште које води британски гинеколог. Из града се протерују староседеоци, а усељавају борци, пише Вашингтон пост.

Локалне школе похађају дечаци до 14. године, након чега постају борци, док девојчице, поред Курана, уче како да се облаче, понашају, одржавају кућу, кувају и помажу мужевима – све у складу са шеријатом.

Исламска држава плаћа породицама бораца струју, храну и до 1.100 долара месечно - што је за сиријске прилике огромна сума, каже Блумова.

Према њеним речима, исламисти новац зарађују од пљачки, откупнина, шверца нафте, уцена.

Други џихадисти, како каже, обећавају награду "у будућем животу, а ови и у садашњем и у будућем".

Према проценама експерата, од јачања Исламске државе, на њену територију доселило се најмање 15.000 људи, углавном из Туниса, Саудијске Арабије или Јордана.

Међутим, Мелани Смит тврди да је ситуација која дочека породице тамо потпуно другачија од пропагандиних видео-снимака којима џихадисти промовишу живот у Исламској држави и да има информација да у региону има несташице струје, животних намирница, лекова и пијаће воде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи