Читај ми!

Крим био привремено у мраку

Широм Крима дошло је до нестанка струје, пошто је Украјина неочекивано обуставила допремање електричне енергије, што је довело до колапса у саобраћају, затварања болница и панике широм тог полуострва.

Железничке станице, пословни објекти и аеродром били су затворени, семафори угашени, што је довело до колапса у главном граду Симферопољу, а неколико људи нашло се заглављено у лифтовима.

Министар енергетике Крима Сергеј Јегоров изјавио је да је Украјина обуставила допремање електричне енергије полуострвоу одакле стиже 80 одсто струје, у 11 сати и 10 минута по локалном времену.

Пошто је обустава дошла изненада, локалне власти нису могле да активирају станице на гас, додао је Јегоров.

Министар енергетике Украјине Володимир Демчишин потврдио је да је Кијев прекинуо допремање електричне енергије Криму, уз образложење да је потрошња у региону премашила лимит наведен у уговору, у периоду када се Украјина сама суочава са рационализацијом потрошње струје.

Крим је после три сата добио електричну енергију, пренео је АФП.

Демчишин је такође рекао да Украјина прави веће резерве електричне енергије, пошто је Русија обуставила испоруке угља и додао да су у току разговори њега и његовог руског колеге o увозу угља и елекричне енергије.

Украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је да је енергетско тржиште Украјине у протекла три месеца "у ванредном стању" и да је морало да прибегне рестрикцијама струје, укључујући територије под руском контролом.

"Уколико нема светла у Украјини, онда ни територије које привремено контролишу Руси неће имати светла", рекао је Јацењук на данашњем састанку владе.

Русија је анектирала Крим у марту после референдума, чије резултате Кијев и Запад не признају.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи